artikel

Verrassingsmenu’ krijgt in Maastricht een andere betekenis

Horeca

Voor het eerst in jaren (2001) had horecavakbeurs BBB weer een fastfoodwedstrijd. Deze werd gewonnen door Jeroen Peters van Snackpoint D’n Tram uit Helden met zijn menu Krokoen Fantasie. Aan de wedstrijd om het Smakelijkste snackmenu 2005 deden 34 cafetariahouders en medewerkers mee. Na optellen van alle punten leverden zowel de derde als tweede plaats een gedeelde plaats op. Zibb/horeca was erbij om een foto-reportage te maken.

Verrassingsmenu’ krijgt in Maastricht een andere betekenis

Cafetariasituatie nabootsen
De opzet van de wedstrijd was anders dan gebruikelijk bij dit soort krachtmetingen. Om de realiteit van een bestelling na te bootsen, kregen de deelnemers pas ’s ochtends te horen welke snack ze mochten gebruiken. Daardoor konden de deelnemers zich niet voorbereiden op de wedstrijd zoals normaal gebruikelijk.De organisatie was in handen van Europa Culinair, de organisator van kookwedstrijden op de BBB. Deze organisatie leverde ook de jury die voor een deel uit chefkoks bestond.Er werden een heleboel prijzen vergeven. Zo kregen bijvoorbeeld de jongste deelnemer en neemster een beker.. Roger Gielen vertelt waarom: ‘Daarmee stimuleren we dat ondernemers ook hun personeel aan de wedstrijd deel laten nemen.’ en was een prijs voor het meest innovatieve menu.

Fotoreportage

Roger Gielen geeft de deelnemers uitleg over de wedstrijd. Daarbij kregen ze te horen welke snack ze moesten gebruiken voor hun menu. Op de wedstrijdvloer moest in acht minuten een gerecht en nagerecht gemaakt worden.
Cindy Ebben van Snackpoint Knoors uit Berg aan de Maas (elfde in Cafetaria Top100) bezig met het bedenken van haar menu, met als basis een ‘spaakhammetje’. Op de foto spit zij de lijst door met ingrediënten die klaarstonden voor de ondernemers. De deelnemers moesten een naam voor hun menu bedenken en een kostprijsberekening maken.
Het maken van de mise-en-place moest achter de schermen in ‘primitieve’omstandigheden gebeuren. Er was namelijk geen aparte ruimte die geschikt was voor zoveel deelnemers. Toen de friteuses werden aangezet sloegen de stoppen door. Roger Gielen: ‘Een eerste keer is altijd improviseren maar daar leren we van voor de volgende.’
Cindy Ebben bezig met het bereiden van haar menu, ‘Limburgse trots’. Spaakhammetjes met een stroganoffsaus en aardappelkroketjes. Ebben bereidde alle warme componenten in de friteuse en maakte er zo een echt cafetariamenu van.
Het winnende snackmenu. Jeroen Peters combineerde de Krokoen (Kalkoensnack) met kerrie en ananas. ‘Ik had direct het idee dat dit een mooie combinatie zou zijn. Bovendien heb ik het eenvoudig gehouden, je moet niet teveel op een bord leggen.’
Jeroen Peters van Snackpoint D’n Tram juicht het uit. Naast een beker en een geldprijs kreeg hij een promotiepakket aangeboden. In totaal mag hij voor €2500,- aan advertenties en andere promoties besteden om zijn snackmenu in de cafetaria te promoten. De winnaar vond de opzet van de wedstrijd leuk. ‘Zo moet je improviseren en komt het op creativiteit aan.’

Reageer op dit artikel