artikel

Verslaafd aan Dashi

Horeca

Meesterkok Angélique Schmeinck is helemaal ‘verslaafd’ aan de zuivere pure smaak van dashi. Dashi is dé bouillon van de Japanse keuken. En bepalend voor de karakteristieke smaak van veel Japanse gerechten. Het mooie van dashi is dat je binnen 30 minuten een heldere vetvrije bouillon hebt met een subtiele krachtige smaak.

Verslaafd aan Dashi

Recept Dashi basisbouillon

Bereidingswijze:

Breng de kombu met 1 liter koud water op laag vuur in 15 tot 20 minuten aan de kook. Op kombu zit een wit poeder, haal dat niet weg want het versterkt de smaak. Verwijder het schuim dat aan de oppervlakte komt en neem het wier met een schuimspaan uit het kookvocht.

Voeg de tonijnvlokken toe. Breng de bouillon weer langzaam aan de kook. Laat de vlokken naar de bodem zakken en passeer de bouillon door een doek. De basis is nu al klaar, voeg de sojasaus en mirin toe als smaakmakers.

Eindbereiding: verwarm de dashi, voeg shii-take, zeewier, groenten, vis, schaal- schelpdieren of gevogelte toe. Laat circa 3 minuten tegen het kookpunt verwarmen zodat alles beetgaar wordt en verdeel over grote kommen. Slurpen mag!

Reageer op dit artikel