artikel

Vijf virussen en hun remedie

Horeca

De media staan bol van verhalen over computervirussen. Niet vreemd natuurlijk, want virussen richten op verschillende niveaus grote schade aan. Van hackers die vanuit Belgrado met virussen het NAVO-netwerk probeerden plat te leggen tot een virus dat de eigen pc onklaar maakt en belangrijke documenten vernietigd.

Vijf virussen en hun remedie

Zeg maar dag met het handje tegen de omzetgegevens van het afgelopen jaar en de briefwisseling met de gemeente om in beroep te gaan tegen hun weigering toestemming te geven voor de uitbreiding van het terras. Vijf computervirussen en links naar websites met daarop software om dergelijke ellende tegen te gaan.

E-mailworm
Een minisoftwareprogramma, dat verborgen kan zitten in de bijlage van een e-mail. Meestal voert de worm bij activering een kwaadaardige actie uit, zoals het vernietigen van bestanden op de harde schijf. De e-mail lijkt meestal een aantrekkelijke boodschap of een spannend plaatje te bevatten (denk aan Melissa, Anna Kournikova of I Love You). Klikt de computergebruiker op de bijlage, dan komt de worm tot leven. Na activering verstuurt de worm automatisch een kopie van de e-mail naar iedereen in het adresboek. Voorkomen: anti-virusprogramma. Na besmetting: computer opnieuw inrichten.

Code Red
Een programma dat een onvolkomenheid in het Microsoft IIS-programma (Internet Information Server) misbruikt om binnen te komen. Het maakt computers en sites heel traag, omdat het de server waaraan de computer hangt infecteert. De worm verspreidt zich via internet. Alleen computers zonder internetverbinding en computers die draaien op andere besturingssytemen (zoals Unix en Linux) zijn veilig. Op een webserver staat de informatie voor websites. Vanaf een geïnfecteerde server kopieert de Code Red-worm zich naar andere onbeschermde servers en laat deze data versturen. Voorkomen: Microsoft programma installeren dat de onvolkomenheid in het ISS-programma compenseert. Download het gratis van http://www.microsoft.com.

Virus
Een computervirus is meestal gericht op een bepaald softwareprogramma. Dat wordt eerst geïnfecteerd en verlamt dan de computer. Een virus kan binnenkomen door een besmette floppy te gebruiken of via e-mail. Een besmette computer start bijvoorbeeld niet meer op of doet, eenmaal opgestart, helemaal niets meer. Voorkomen: anti-virusprogramma. Na besmetting: besmette bestanden virusvrij maken met anti-virusprogramma

Hoax
Een waarschuwing voor een nepvirus, bedoeld om paniek te zaaien en een kettingreactie te veroorzaken. Meestal staat in de tekst dat de gebruiker de waarschuwing moet doorsturen naar zoveel mogelijk mensen. Hierdoor kan massaal e-mailverkeer op gang komen dat servers doet vastlopen. Een kettingbrief is een variant op een hoax. Oplossing: niet verder sturen.

Trojaans paard
Een softwareprogrammaatje dat een onverwachte actie uitvoert en de beveiliging van de computer aantast. Het kan verborgen zitten in een programma dat via e-mail wordt aangeboden en nuttig lijkt. Na activering nestelt het zich in de computer, waarna bijvoorbeeld een hacker toegang krijgt tot de pc en gegevens kan wijzigen of stelen. Meestal gebeurt dat met kwade bedoelingen, bijvoorbeeld om privacygevoelige bestanden te achterhalen. Een Trojaans paard vermenigvuldigt zich niet zelfstandig. Voorkomen: anti-virusprogramma. Na besmetting: computer opnieuw inrichten.

Reageer op dit artikel