artikel

Vijzel

Horeca

Een vijzel bestaat uit een kom en een stamper. Vijzels zijn er van hout, porselein, glas en steen (graniet). Sommige zijn glad van binnen, andere ruw. De binnenkant van de kom bepaalt in hoge mate het resultaat. Een apothekersvijzel bijvoorbeeld is glad van binnen en daardoor uitstekend geschikt voor het maken van zalfjes.

Vijzel

De Europese keukenvijzel is eveneens glad van binnen. Dat kan wenselijk zijn als je het fijn te maken product geheel glad wilt wrijven. Tegenwoordig wordt er echter vaak de voorkeur aan gegeven om producten niet al te fijn te malen.

Producten moeten herkenbaar blijven. Dat kan alleen als je er geen zalfjes van maakt, maar de oorspronkelijke structuur van het product nog enigszins in stand houdt. Voor dat resultaat is het gebruik van een granieten oosterse vijzel meer geschikt. Deze is ruw van binnen, waardoor het te vermalen product een grove textuur krijgt. Tenslotte is er ook nog een platte vijzel. Deze is eveneens van graniet en wordt in de oosterse keukens gebruikt voor het maken van curries en sambal.

Reageer op dit artikel