artikel

Vissige lunchgerechten

Horeca

Met stromend rivierwater voor de deur is het niet zo vreemd dat Bernard Mars van De Pierewaaier in Hardenberg graag met vis werkt. Zijn bedrijf trekt veel toeristen, maar ook zakelijke gasten. Deze zijn wel in voor lunchgerechten waar vis een hoofdrol in speelt.

Vissige lunchgerechten

In Het Overijsselse Vechtdal, met uitzicht op het water, is Taveerne de Pierewaaier in Hardenberg te vinden. Zijn naam ontleent het restaurant aan de overlevering. ‘Pier Pierewaaier was een bekend fenomeen in deze regio. Het was een smulpaap die overal lekker kwam eten’, vertelt Bernard Mars. Een afbeelding in zijn Hardenbergse restaurant herinnert nog aan de legendarische figuur. De bedrijfsnaam hield Mars in ere toen hij het bedrijf vorig jaar overnam. Verder gooide hij het roer om. Was De Pierewaaier eerst vooral een café, nu heeft de restaurantfunctie de nadruk.

De lunch is een belangrijke bron van inkomsten voor de Hardenbergse taveerne. Het Pieterpad loopt langs het restaurant en er is een grote parkeerplaats naast de deur, dus veel fietsers en wandelaars doen De Pierewaaier aan voor een lunchhap. De kleine kaart is veelomvattend en telt 50 items. ‘Dat past ook bij mijn bedrijf: ik heb een groot terras voor de deur en ik wil toegankelijk zijn voor een breed publiek.’

Naast toeristen komen ook bewoners van Hardenberg en zakelijke gasten naar De Pierewaaier. De zakelijke markt is voor Mars nog een beetje onontgonnen gebied. ‘Daar deed de vorige eigenaar niets mee. Ik wil dit najaar een mailing rondsturen, en zo hoop ik meer zakelijke gasten binnen te halen.’

Tot een uur of vijf is het bij De Pierrewaaier mogelijk om lunchhappen te bestellen. Daarna is het afgelopen. Dat heeft onder meer met de beperkte keukenruimte te maken. ‘Ik heb vroeger met de mooiste kachels gewerkt, maar nu heb ik maar vier pitten en één bakplaat. Het is een hele toer om zo te koken. Maar dit is mijn eerste bedrijf en ik moet eerst geld verdienen.’

Gerechten met vis vinden veel aftrek bij de lunchgasten. ‘Vis is een mooi product. Ik krijg daar veel positieve reacties op. Ik ben een van de weinigen in de regio die visgerechten voor de lunch serveert.’ Voor deze aflevering van Kleine Kaart presenteert Mars drie schotels waarin vis de rode draad is. In de avocadosoep heeft de Hardenbergse kok voor deze gelegenheid witvis en gamba gedaan. Verder is er een salade met zelfgerookte zalm en een dillebol met tonijn. De dillebol laat de Overijsselse kok naar eigen receptuur maken bij een bakker. Ook de vorm is afwijkend. ‘Dat is net even anders. Ik kan me ermee onderscheiden.’

Reageer op dit artikel