artikel

Vlaggetjesdag

Horeca

In 1947 ontstond de eerste publiciteit rond Vlaggetjesdag. De media begon aandacht te schenken aan de start van het haringseizoen in Scheveningen. Het gebruik is al veel ouder. Aanvankelijk speelde de feestelijkheden zich af op de zaterdag voor Pinksteren, als de vloot uitbundig met vlaggen was versierd.

Vlaggetjesdag

De dag erna voeren de vissers uit richting Schotland, om op de Noordzee de eerste nieuwe haring te vangen. Het uitvaren van de vloot betekende een lichtpuntje voor de arme bevolking. Met de komst van de nieuwe haring braken wat betere tijden aan. Het vlaggetjesfeest was daar een soort voorschot op.

Na de Tweede Wereldoorlog groeide Vlaggetjesdag uit tot een festijn dat steeds meer bezoekers trok van buiten Scheveningen. Direct daarop volgde de haringrace tussen de schepen die als eerste de Hollandse Nieuwe aan land probeerde te brengen.

Tegenwoordig vieren vele tienduizenden mensen niet langer het uitvaren van de vissersvloot, maar het feit dat de nieuwe haring aan land is. Vlaggetjesdag is daarom nu iets later dan in vroegere jaren, meestal op de eerste zaterdag in juni.

Reageer op dit artikel