artikel

Voormalige Kwalitaria-leden richten eigen inkoopcombinatie op

Horeca

Drie voormalige Kwalitaria-ondernemers hebben zakelijk de handen ineen geslagen. Maarten Colijn, Theo Norder en Johan van der Weerd en zijn zonen brengen hun cafetaria’s onder in een inkoopcombinatie. Voorts is een eigen beeldmerk ontwikkeld, waarmee zij met de bedrijven gezamenlijk naar buiten willen treden. Het samenwerkingsverband, met zaken in Rhenen, Roelofarendsveen, Spakenburg en Wezep, is Snacksalon gedoopt.

Voormalige Kwalitaria-leden richten eigen inkoopcombinatie op

‘Wij kennen elkaar uit de sector Fastfood- en IJsbedrijven en weten wat er in elkaars cafetaria gebeurt’, zegt woordvoerder Theo Norder. ‘We vullen elkaar aan op het gebied van bedrijfsvoering en kennis van de branche. Gezamenlijk hebben wij een flinke inkoop. Met dat gegeven zijn we nu in overleg met een aantal fabrikanten. Wat is het hun waard om aan onze cafetaria’s als geheel te leveren. Daarmee denken we fors te kunnen besparen op onze inkoop. Verdere ondersteuning is wat ons betreft niet nodig. We hebben zelf een reclamebureau in de arm genomen, dat het beeldmerk voor Snacksalon heeft ontworpen. Hiermee presenteren wij ons als één geheel.’

Expansie
Volgens Norder is er met Snacksalon absoluut geen sprake van een nieuwe formuleketen. Ook expansie is voorlopig niet aan de orde. ‘Er liggen nog de nodige hobbels en kuilen op ons pad. Alles heeft z’n voorbereiding nodig. Hoe geven we bijvoorbeeld onze reclame-uitingen nader vorm en waar moet een ondernemers die zich bij ons aansluiten aan voldoen? Maar op termijn zal deelname aan onze inkoopcombinatie best mogelijk zijn. Als de ondernemer er maar beter van wordt.’

Onvrede
De drie ondernemers waren tot 1 april jongstleden aangesloten bij samenwerkingsverband Kwalitaria. Zij zegden hun lidmaatschap op uit onvrede over de gang van zaken bij de keuze van een nieuwe grossier. Theo Norder: ‘Ook zagen wij in de uitvoering van de Kwalitariaformule niet meer datgene wat wij als ondernemers voor ogen hebben. Voor wat wij er in investeerden, kregen we te weinig terug. Zowel in geld als in ondersteuning. We beschikken samen over genoeg kennis om het dan maar zelf te doen.’

Reageer op dit artikel