artikel

Vraagtekens rond wereldrecord ijscoupe

Horeca

Er is onduidelijkheid ontstaan over de status van de Wereldcoupe, waarmee het promotielabel De IJsmaker onlangs een geslaagde poging deed om een plaats in het Guiness Book of Record te verwerven. De eind vorig jaar verschenen Nederlandse vertaling van de editie 2003 maakt melding van een coupe die zo’n tien keer groter zou zijn dan die in Vianen werd gemaakt.

Vraagtekens rond wereldrecord ijscoupe

De Nederlandse versie geeft op pagina 117 onder het kopje ‘grootste ijscoupe’ aan dat op 24 juli 1988 in het Canadese Edmonton onder leiding van Mike Rogiani een coupe met een gewichtsinhoud van 24,91 ton is vervaardigd. De ingrediënten waren 20,27 ton ijs, 4,39 ton siroop en 243,7 kilo slagroom. ‘Daar snap ik helemaal niets van’, reageert woordvoerder Paul van Pelt van De IJsmaker in eerste instantie. ‘Wij weten niet beter dan dat aan alle door Guiness gestelde voorwaarden voor een geslaagde poging is voldaan. Dat is een uitvergroting tot een bepaald volume van datgene wat in een ambachtelijke ijssalon wordt geserveerd en die door diverse media en branchespelers in woord en beeld is bevestigd.’

Navraag via het marketingbureau waarmee De IJsmaker contact had met Guiness, leert dat er vrijwel zeker sprake is van een verkeerde interpretatie bij de Nederlandse vertaling van het recordboek. Het volume klopt, maar het betreft volgens Van Pelt geen coupe. De Engelse versie van het recordboek maakt melding van de “Largest Ice-Cream Sundae”. Er is in Canada gewoon een massa softijs met siroop en slagroom in een soort bassin gedumpt. Onze poging betreft een echte coupe ambachtelijk bereid ijs met alles erop en eraan.’

Van Pelt is niet van plan om er bij de Nederlandse uitgever van het prestigieuze recordboek werk van te maken. ‘Ik ga er nog steeds vanuit dat onze poging in de volgende editie wordt vermeld. Bovendien heeft ons project zoveel positieve publiciteit voor de ambachtelijk ijsbranche opgeleverd, dat het wat ons betreft echt niet meer kapot kan.’

De Nederlandse versie geeft op pagina 117 onder het kopje ‘grootste ijscoupe’ aan dat op 24 juli 1988 in het Canadese Edmonton onder leiding van Mike Rogiani een coupe met een gewichtsinhoud van 24,91 ton is vervaardigd. De ingrediënten waren 20,27 ton ijs, 4,39 ton siroop en 243,7 kilo slagroom. ‘Daar snap ik helemaal niets van’, reageert woordvoerder Paul van Pelt van De IJsmaker in eerste instantie. ‘Wij weten niet beter dan dat aan alle door Guiness gestelde voorwaarden voor een geslaagde poging is voldaan. Dat is een uitvergroting tot een bepaald volume van datgene wat in een ambachtelijke ijssalon wordt geserveerd en die door diverse media en branchespelers in woord en beeld is bevestigd.’

Navraag via het marketingbureau waarmee De IJsmaker contact had met Guiness, leert dat er vrijwel zeker sprake is van een verkeerde interpretatie bij de Nederlandse vertaling van het recordboek. Het volume klopt, maar het betreft volgens Van Pelt geen coupe. De Engelse versie van het recordboek maakt melding van de “Largest Ice-Cream Sundae”. Er is in Canada gewoon een massa softijs met siroop en slagroom in een soort bassin gedumpt. Onze poging betreft een echte coupe ambachtelijk bereid ijs met alles erop en eraan.’

Van Pelt is niet van plan om er bij de Nederlandse uitgever van het prestigieuze recordboek werk van te maken. ‘Ik ga er nog steeds vanuit dat onze poging in de volgende editie wordt vermeld. Bovendien heeft ons project zoveel positieve publiciteit voor de ambachtelijk ijsbranche opgeleverd, dat het wat ons betreft echt niet meer kapot kan.’

Reageer op dit artikel