artikel

Vrijdag rookdag

Horeca

De rookknuppel is in het hoenderhok gegooid. Econoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek zegt dat de omzetdaling in de horeca niet wordt veroorzaakt door het rookverbod. Volgens Vergeer is de omzetdaling in het tweede kwartaal van het jaar al ingezet, nog voordat per 1 juli het rookverbod van kracht werd.

Vrijdag rookdag

De uitspraak van Vergeer, die voor opvallende reacties uit de branche zal zorgen, volgt op andere berichtgevingen over het rookverbod. Eerder vandaag meldde KHN dat het minister Klink een ultimatum heeft gesteld: voor 9 december eist KHN een duidelijk antwoord op vijf omlijnde knelpunten, anders kan de branchevereniging niet langer het rookverbod staan.

Misset Horeca meldt op dezelfde dag dat topcafés minder last hebben van het rookverbod. De helft van de cafés uit de Café Top 100, die volgende week verschijnt, zegt geen omzetverlies te hebben sinds de invoering van het rookverbod. Slechts een kwart met omzetdaling, die in sommige gevallen oploopt tot wel 30 procent.

Gedoogbeleid

De recente berichtgevingen volgen op een dag waarop landelijk bestuurslid Peter van Campenhout van KHN noodgedwongen de asbak weer op tafel zet in zijn café, ’t Lokaal in Delfzijl. En dat terwijl KHN voorstander is van het rookverbod. Op een dag waarop prominent disco-ondernemer Martijn Veen van Bobs Party Palace in Uitgeest oppert tot 1 juli 2009 een gedoogbeleid in te voeren, om zo tot die tijd te kunnen werken aan een goed werkend rookbeleid.

Intussen meldt Stichting Red de Kleine Horeca Ondernemer dat er al 1057 horecabedrijven zich hebben aangemeld voor steun aan een rechtszaak tegen de staat. De stichting houdt op 29 november een rookdemonstratie op het Malieveld in Den Haag.

Reageer op dit artikel