artikel

Vrucht met pit

Horeca

Abrikozen zijn heerlijk frisse en zoete zomervruchten. Abrikozen hebben een warm klimaat nodig en daarom worden ze ingevoerd. Een abrikoos heeft een geel-oranjeachtige schil die zacht en donzig voelt. Abrikozen zijn steenvruchten en bevatten dus een stevige pit.

Vrucht met pit

Aankoopadvies
Koop zachte abrikozen en vermijd abrikozen met plekjes of onregelmatigheden. Abrikozen zijn heel kwetsbaar en moeten dan ook voorzichtig worden behandeld. Verse abrikozen zijn beschikbaar vanaf juni, maar ze zijn ook beschikbaar in gedroogde vorm.

Bewaaradvies
Bewaar onrijpe abrikozen die nog erg hard aanvoelen op kamertemperatuur. Verse abrikozen bewaart u in de koelkast.

Bereidingswijze:
Abrikozen kunnen zowel met als zonder vel gegeten worden. U kan ze verwerken in frisse fruit- of andere slaatjes, voor de bereiding van confituur, gebak of gebruiken voor vlees- of gevogeltegerechten. Bij een rijpe abrikoos kan u het vruchtvlees eenvoudig van de pit verwijderen. De pit wordt vaak nog verder industrieel verwerkt en gebruikt ter vervanging (of aanvulling) van amandelen in bepaalde gerechten of gebak.

Abrikozenbanaansalade met nootjes
Ingrediënten voor 2 personen:

 • 4 abrikozen
 • 1 grote banaan
 • citroensap
 • 25 g gehakte ongezouten hazelnoten
 • 1/2 sinaasappel
 • 1 eetlepel yogurt
 • 2 eetlepels kwark
 • Bereidingswijze:
  Trek de schil van de abrikozen, halveer ze en verwijder de pitten. Snij ze daarna in stukjes. Snij de bananen in plakjes en besprenkel ze met citroensap. Schep de abrikozen, bananen en nootjes voorzichtig door elkaar.

  Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil fijn. Pers de sinaasappel uit. Roer een sausje van 1,5 eetlepel sinaasappelsap, 1/2 eetlepel sinaasappelrasp, de yogurt en de kwark.

  Verdeel de vruchten over 2 coupes of borden en verdeel de saus erover. Serveer deze tropische salade ook eens in uitgeholde halve kokosnoten.

  Reageer op dit artikel