artikel

Waanzinnige ideeën en ‘ideekillers

Horeca

Culinaire creativiteit is iets dat je kunt leren, maar vraagt wel om moed, respect en fantasie. Waanzinnige ideeën kunnen de beste zijn, maar vaak worden ze in de kiem gesmoord. Pas op voor de ‘ideekillers’. Deze week op Misset Restaurant: tips en advieze van Angelique Schmeinck, inclusief de Top-15 Ideekillers.
Lees verder…

Waanzinnige ideeën en ‘ideekillers

Creativiteit is de kunst van het doorbreken van vertrouwde gewoonten en zekerheden. Het gaat in tegen het bekende en je moet het creatieve denkproces dan ook bewust en actief aansturen. In de eerste aflevering van deze rubriek (in Misset Horeca 7 van 18 februari) vertelde SVH-Meesterkok Angélique Schmeinck dat we de culinaire denkspieren sterker kunnen maken met verschillende technieken. Die technieken spelen dan weer in een rol in de zogenaamde brainstorm. Zo’n brainstormsessie begint heel eenvoudig met een eerste, brede ideeënstroom waarin alle ideeën waardevol zijn en dienen als springplank voor een volgend idee. ,,Tijdens een brainstorm geldt als eerste spelregel dat je je oordeel uitstelt!’’, benadrukt Schmeinck.
De creatieve brainstorm begint met het respecteren van de spelregels, of je nu in je eentje nadenkt of met een groep. De gekste ideeën kunnen de beste zijn. Laat de ideeën opborrelen en voel je vrij en vertrouwd. Pas na de brainstorm wordt dan beoordeeld hoe logisch en haalbaar al die wilde plannen zijn.De spelregels:
Stel je oordeel uit

 • Stel je oordeel uit. De ideeselectie is pas achteraf.
 • Geef geen kritiek op anderen en ook niet op jezelf.
 • Zie elke gedachte als een idee; juist naïeve of wilde ideeën kunnen de springplank zijn voor waardevolle inzichten en vernieuwingen.
 • Fantaseer en inspireer

 • Laat je fantasie de vrije loop.
 • Of een idee wel of niet mogelijk is, is geen discussiepunt.
 • Spring in op fantasieën van anderen, zoek de combinaties en alternatieven (hoe meer ideeën, hoe beter).
 • Geef extra aandacht aan zijdelingse reacties, gekke gedachten, naïeve suggesties; het zijn juist de waanzinnige ideeën die stimuleren om een gedachtesprong te maken.
 • Geef vertrouwen en respect

 • Betracht openheid binnen de groep, er moet onderling vertrouwen zijn.
 • Tijdens een brainstorm is iedereen gelijk en speelt functie geen rol.
 • Geen minachting en arrogantie naar anderen (collega’s).
 • Selecteer achteraf

 • Pas aan het eind van de brainstorm worden alle ideeën kritisch beoordeeld, geselecteerd en getoetst aan diverse criteria.
 • Reageer op dit artikel