artikel

Warme stoel op koud terras

Horeca

Er is nog steeds volop discussie over terrasverwarming in de horeca. Ze verwarmt voornamelijk de buitenlucht, waardoor grote hoeveelheden energie verloren gaan. Met de Sit & Heat pillow kun je verwarmd buiten zitten en tot 90 procent aan energie besparen ten opzichte van de huidige terrasverwarming.

Warme stoel op koud terras

Dit komt doordat de Sit & Heat pillow de terrasbezoeker direct verwarmt; zitting en rugleuning worden binnen enkele minuten warm zodra de gast is gaan zitten. Dankzij de contactwarmte en efficiënte werking gaat er vrijwel geen energie verloren, zegt Ralf de Bruin, student industrieel productontwerpen aan de HAN in Arnhem. Sit & Heat pillow is zijn afstudeerproject. Hij won er samen met Jorg Rijkschroeff de ontwerpprijs van VROM mee. Het ministerie streeft ernaar dat stoelen met de Sit & Heat pillow de huidige terrasverwarmers vervangen, al vindt Ralf dat zijn innovatie ook als toevoeging een geschikt product is. ‘Zo hoeft de traditionele terrasverwarming niet op volle toeren te draaien, waardoor energie bespaard wordt’, zegt hij.

Ralf de Bruin (24) en compagnon Jorg Rijkschroeff zijn al met het milieuvriendelijke systeem op het NOS Journaal geweest. Met enkele testmodellen stond Ralf op de Horecava, waar hij positieve reacties van horecaondernemers kreeg. De bedoeling is om de Sit & Heat pillow in april te gaan testen op de terrassen in Eindhoven. Dat gebeurt in samenwerking met de stichting Duurzaam Eindhoven. Het systeem past op de meeste terrasstoelen. Overigens zoeken de jonge ondernemers ook nog een producent en distributeur voor hun product.

Rijkschroeff & De Bruin, Rosmalen. Tel. (06) 22 49 12 55. www.rijkschroeffdebruin.com; www.sitandheat.com.

Reageer op dit artikel