artikel

Wat betekende Rijgersberg voor onze branche?

Horeca

HBI-directeur Ben Rijgers verlaat na dertig jaar de horeca. Rijgersberg gaat aan de slag bij COLO, de brancheorganisatie van negentien kenniscentra onderwijs-bedrijfsleven. De redactie ontving afgelopen week diverse reacties op de vraag wat Rijgersberg voor het vak heeft betekend. Hierbij een overzicht. Zelf reageren? Dan kan via richard.kok@reedbusiness.nl.
Naar de reacties…

Wat betekende Rijgersberg voor onze branche?

Blijkbaar baalt Ben er zo van dat hij geen Hotello of the Year is geworden vorige week, dat hij dan maar de branche verlaat…
Diederick F.J. van Eeden, (hotello)

Van SVH tot Horeca Branche Instituut, zijn bijdragen aan het prachtige horecavak en de daarbij behorende opleidingen, zijn er teveel om op te noemen. Voor mij is Ben het boegbeeld en inmiddels een Horeca-monument.
Maar in de jaren dat ik Ben mocht ontmoeten, en dat was meer dan regelmatig, werd ik toch steeds weer getroffen door zijn natuurlijke charme, diplomatie, belangstelling voor mensen en kennis van zaken. Om in horecatermen te blijven, een uitermate beschaafd gastheer en fijn om bij aan tafel te mogen zitten.
Piet.C.J.Rutten, Jean Arnaud Wijncom.B.V

Laten we niet vergeten dat Ben belangrijk is geweest voor de meestertitels en in het bijzonder voor de meesterijsbereiders. Wij zullen hem missen en hopen dat we een goede vervanger krijgen. Maar dat zal moeilijk worden.
Joep Biemans, SVH Meesterijsbereider en voorzitter ijsTOP vereniging van Meesterijsbereiders

De eerste keren dat ik over de heer Rijgersberg hoorde, zat ik net in de horeca en was het SVH een machtig instituut. Mijnheer Rijgersberg heeft in de loop der jaren ervoor gezorgd dat ik ‘het instituut’ anders ben gaan bekijken. Het heeft zelfs een menselijk gezicht gekregen. Mijnheer Rijgersberg kent heel veel mensen, hij kent ze werkelijk.
In de loop der jaren heb ik mogen ervaren dat hij veel weet van de mensen, zelfs privézaken. Hij kan de mensen in het juiste daglicht plaatsen. Ik ben volgens mij de eerste die de mogelijkheid heeft gehad om niveau 2 en 3 (bediening) via het andere kanaal te behalen. Dit had ik nodig om toegang te krijgen tot de Academie voor Gastronomie. Mijnheer Rijgersberg wist dat en hield mij naderhand op de beurs aan om te vragen hoe ik ‘het examen‘ had gevonden. Een klein jaartje later sterft mijn man onverwachts. Zoals van velen, ook van hem, aandacht en echt gemeende aandacht.
Ik dacht altijd, hij kent me niet maar ik heb me vergist. Hij kent me weldegelijk. Knap, want zoals ik zijn er velen in Nederland. Mijnheer Rijgersberg geeft iedereen het gevoel heel waardevol te zijn.Daarom blijf ik heb altijd aanspreken met mijnheer, gewoon als teken van respect.
Patricia van Boerdonk, Hof van Deurne in Deurne

Als er nog geen diplomaat bestond, zou hij hem uitvinden. Hij wist in het overleg altijd de balans te vinden. Knap!
Bram Loman, Euro-Toques Nederland

Fantastisch dat Ben een nieuwe stap kan zetten en, let wel, ook nog veel voor de horeca kan blijven betekenen. Want het COLO opereert op het snijvlak van onderwijs en bedrijfsleven en daar moeten nog de nodige verbeteringen in gerealiseerd worden. Een baan die op zijn lijf is geschreven.
Een uitdaging van formaat ook, waar Ben een geweldige toegevoegde waarde zal hebben en zeker ook voor de horeca het nodige zal blijven betekenen. Afkomst verloochent zich niet.
Ik wens hem veel succes! De horeca zal zeker nog van hem horen.
Ferdie Olde Bijvank, secretariaat Koksgilde en Gastvrijheidsgilde

Ik vind het een verlies, want Ben was voor mij altijd een belangrijk aanspreekpunt. Hij was de motor achter belangrijke ontwikkelingen zoals de aandacht voor wijn-spijs in horecaopleidingen. Die hebben uiteindelijk geleid tot de opleiding Aankomend Gastronoom die nu op vier ROC’s in Nederland gegeven wordt.
Peter Klosse, oprichter Academie voor Gastronomie en eigenaar van De Echoput in Hoog-Soeren

Reageer op dit artikel