artikel

Wat straal je uit

Horeca

Houding of uitstraling van een gastvrouw of een gastheer is een van de moeilijkste aspecten van het vak. Die uitstraling kan zich bewegen tussen twee uitersten. Aan de ene kant verlegen en nietszeggend en aan de andere kant arrogant en opdringerig. Beide uitersten passen niet bij goed gastheerschap. Daar tussenin echter heeft u alle ruimte om je eigen stijl te kiezen.

Wat straal je uit

Het belangrijkste is dat je plezier hebt in je werk. Dat straal je namelijk altijd uit. Probeer maar eens een hele week theater te spelen. Dat houdt niemand vol, en als je het wel probeert val je uiteindelijk toch door de mand want de gast voelt haarfijn aan dat het niet van harte gaat.
Het tweede belangrijke is dat je vakinhoudelijk goed op de hoogte bent en goed weet wat je doet. Die zekerheid straal je ook uit. Als je aan tafel bij de gast komt, moet je weten wat je doet, moet je weten wat je uit de keuken meekrijgt en moet je weten wat er onder de kurk zit van die mooie fles wijn die je laat zien.

Maar wees voorzichtig. Zekerheid mag niet doorslaan naar arrogantie of naar opdringerigheid. Een gastvrouw/gastheer moet altijd bescheiden blijven, zonder natuurlijk over zich heen te laten lopen. Als een gast niet vraagt naar de inhoud van de fles dien je hem of haar niet te overspoelen met een berg aan informatie.
Gedoseerd gastheerschap, gedegen vakkennis en plezier in wat je doet, zijn in hoge mate bepalend voor wat je uitstraalt.

Reageer op dit artikel