artikel

Wat zou u doen als u het mocht zeggen?

Horeca

We hebben een ingewikkeld vak en krijgen kritiek van alle kanten. We hebben de introductie van de euro misbruikt, zorgen voor veel overlast en we lijken lak te hebben aan regels. Kortom, we staan er niet echt positief op. Stel dat u onder het Ministerie van Vrije Tijd tot staatssecretaris Horeca zou worden benoemd, wat zouden dan uw eerste maatregelen zijn?

Wat zou u doen als u het mocht zeggen?

Marcel van der Kleijn:
‘Er kunnen veel regels op de helling. We moeten ook niet alle horecabedrijven onder één noemer laten vallen. Een toprestaurant heeft genoeg professionaliteit in huis om er voor te zorgen dat alles hygiënisch gebeurt. Dat hoef je niet zo streng te controleren. Sommige zaken kunnen soepeler. Zou ik nu een nieuwe brasserie willen openen, dan val ik in Den Haag onder de wet BIBOB en moet ik 35 formulieren invullen over mijn financiën, medewerkers, diploma’s, sociale hygiëne, nou dat beneemt je wel de animo. Weet je dat bij ons de horeca onder dezelfde afdeling valt als koffieshops en prostitutie? Dat veeg je toch niet samen?’

Chef-kok eigenaar van Calla’s in Den Haag

Jonnie Boer:
‘De opleidingen moeten om. De warenkennis is dramatisch. Er moeten andere structuren komen. De jongens die aan dit vak beginnen, moeten weten dat je geen kok kunt worden met zes of zeven uur per dag. Je moet weerbaar zijn en ook op sociaal gebied je mannetje staan. Hard werken? Ja, dat klopt, maar doe je het goed, dan kun je ook de vruchten plukken. Maar het vak moet wel meer imago krijgen.’

Chef-kok eigenaar van De Librije in Zwolle

Anita de l’Ange :
‘Dan ging ik meteen sleutelen aan al die regels en er voor zorgen dat de opleiding beter selecteert en dat we de jonge medewerkers beter kunnen betalen. De regels waar wij mee moeten werken zijn veel te ingewikkeld en bij de opleidingen moeten de leerlingen gerichter met hun vak bezig zijn, koks met koken, bedrijfsleiders met managen. Het is geen gemakkelijk beroep en omdat je er zonder diploma’s zomaar in mag stappen, lijkt dat wel zo. Ik zie dat de jongelui wel willen werken, maar tamelijk initiatiefloos zijn opgeleid. Dat moet anders.’

Eigenaresse van Carpe Diem in Cuijk

Cees Helder:
Terug naar de opleiding zoals wij hem kregen, met veel praktijk en niet zo veel boekengedoe. Ik heb er nu niet veel voldoening in. Wij zijn gegroeid, maar de opleidingen niet. Jongens van 25 die bij mij komen werken, ja, die hebben zich al ontwikkeld. Die weten ontzettend veel. Maar dat zijn uitzonderingen. Wat daaronder zit is brandhout. Jonge jongens moeten weten wat er van ze gevraagd wordt in het vak. Ze moeten offers brengen. Dat betekent heus niet elke dag 16 uur buffelen. Ik zou de opleidingen stroomlijnen. Alle neuzen dezelfde kant op. Je kunt in elk geval niet met zeven uur per dag dit vak leren, dat geldt voor een kok net zo goed als voor een chirurg. Je moet bovendien gepassioneerd zijn.’’

Patron cuisinier van restaurant Parkheuvel in Rotterdam

Danny Jongeman:
‘Al die toeslagen zou ik onder de loep nemen. De afvalverwerking, bijvoorbeeld, is mij veel te duur. Verder zou ik ervoor zorgen dat er iets met de btw ging gebeuren. Die mag best wat minder voor ons vak. En die Buma-Stemra-rechten mogen ook wel op de schop. Als staatssecretaris zou ik op die manier proberen met klanten tevreden te houden. Verder zijn we hier heel tevreden in Groede, bedankt.’

Chef-kok en mede-eigenaar van etablissement 1880 in Groede

Wilt u zelf ook reageren op deze vraag? Stuur een email met uw reactie naar de redactie

Reageer op dit artikel