artikel

Wegens vliegen gesloten

Horeca

Veertig vliegen op een uitsmijter, vijftien vliegen in een biertje: de horeca in het Brabantse De Rips en Elsendorp heeft deze dagen weinig tevreden gasten. Een ware vliegenplaag teistert de omgeving. Café De Viersprong zit op slot. In het naturistisch recreatiepark hoeven de kleren nog net niet aan.

Wegens vliegen gesloten

Rond het middaguur meldt zich een vlotgebekte vertegenwoordiger in vliegenmeppers bij café de Viersprong in het Brabantse De Rips. Of mevrouw er driehonderd wil afnemen? Caféhoudster Lieke Kruijssen verzoekt de man dringend zijn waar te gaan slijten in de plaatselijke supermarkt: ‘Ik mep geen vliegen meer. Ik voel me intussen zelf gemept.’
Kruijssen gaat gelaten aan de stamtafel zitten. Haar twee dochtertjes eten er een worstenbroodje en er is ook een vertegenwoordiger van Bavaria aangeschoven met wie ze het eens over de toekomst wil hebben.

Deze week was ze ook al bij de bank en bij de gemeente. De gemeenteambtenaren zeiden dat ze de horeca maar moet vergeten en twee woonhuizen van het pand moet maken. Een week na Hemelvaart is De Viersprong nog steeds gesloten. Gesloten wegens vliegen, staat er op een bord voor de deur.
Het is inderdaad de recente vliegenplaag in De Rips en het nabijgelegen Elsendorp die voor De Viersprong de deur dicht deed. Een boer reed een grote hoeveelheid kippenmest vol maden uit over zijn akkers. De daarop volgende vliegenexplosie leidde ertoe dat terrasgasten bij hun uitsmijtertje ongewild een horde vliegen kregen geserveerd. Bier en frisdrank moesten ze afdekken met bierviltjes. Klanten vluchtten weg uit de cafetaria, die ook al door vliegen in bezit was genomen.

Rampjaar
Sluiten was de enige optie en anders had de Keuringsdienst van Waren het wel gedaan. De vliegen zijn voor Lieke en haar man Gerard Kruijssen de bekende druppel. Recentelijk vierden ze nog het tienjarig bestaan van hun zaak met een succesvolle male-striptease als hoogtepunt. Ze leken weer een beetje uit het dal te kruipen en toen kwam de vliegenplaag, de zoveelste domper in korte tijd. Ze hadden al een rampjaar achter de rug. In 2000 boekten ze 25 procent minder omzet.

De bereikbaarheid van De Viersprong, in trek bij passanten en recreanten, had in 2000 lange tijd zwaar te lijden van de aanleg van een rotonde. En daarop volgde hartje zomer de eerste vliegenplaag. Toen ging De Viersprong ook al elf dagen dicht.
In de wintermaanden leek het horeca-echtpaar de schade in te halen doordat een van de lokale boeren, die excursies voor vakgenoten verzorgt, met grote gezelschappen naar het horecabedrijf kwam voor maaltijden en lezingen. Er waren boekingen tot ver in het voorjaar van 2001, maar de mkz-crisis gooide roet in het eten. Alle verdere reserveringen werden geannuleerd.

En dan had De Viersprong met carnaval nog een akkefietje met de voetbalclub die liever feest ging vieren in het nabijgelegen gemeenschapshuis, omdat daar het bier een paar dubbeltjes goedkoper is.
Het is een greep uit een periode van rampspoed. Caféhoudster Lieke meldt persoonlijk nog lange tijd uit de roulatie te zijn geweest als gevolg van twee zwangerschappen, twee hernia’s en een mislukte operatie waarbij ze liters bloed verloor. Een van de kinderen heeft bovendien om de haverklap longontsteking. Lieke Kruijssen denkt dat het komt van spul tegen de vliegen waarmee het bedrijf is ingespoten.

Trots
Gesloten wegens vliegen, maar er is dus meer aan de hand. Lieke heeft haar man een dagje weggestuurd. Hij is mee met de belichtingstechnicus van zangeres Anouk om een beetje afleiding te hebben. ‘Hij kan er niet meer tegen. Zijn trots is gebroken.’
De vraag is of ze nog wel met De Viersprong verder kunnen en willen. De kas is leeg, salaris halen ze momenteel niet uit de zaak, de twee vaste personeelsleden zitten thuis en de veertien oproepkrachten hoeven ook niet te komen. Wil Lieke geplande partijen nog door laten gaan dan zal ze bij de bank geld moeten lenen om de inkoop te financieren. En daar heeft ze geen zin in. Als ze geld leent, is het om de toiletgroep van het café op te knappen, want dat is hard nodig.Ze kunnen het pand in de verkoop gooien, het is hun eigendom, en elders iets anders beginnen. Maar wat is een horecabedrijf waard waar de gasten weglopen vanwege de vliegen? Het gezin Kruijssen is toe aan vakantie. ‘Maar ik kan het niet voor mezelf verantwoorden om geld aan vakantie uit geven, terwijl hier een leverancier nog op geld zit te wachten.’

De Viersprong zou gered zijn met een schadevergoeding van de kippenboer die zijn mest niet heeft behandeld met een anti-madenmiddel. Vorig jaar zijn Lieke en Gerard Kruijssen al een juridische procedure tegen de boer begonnen, maar er zit weinig schot in. Een dezer dagen krijgen ze de uitslag van een onderzoek van een instituut in Wageningen dat monsters nam in de stallen van de boer. Misschien dat hierdoor de procedure in een stroomversnelling komt. Maar om de zaak te redden, moet de schadevergoeding binnen twee maanden op tafel liggen, zegt de caféhoudster.

Noodlanding
De vliegenplaag heeft ook Elsendorp, een paar kilometer verderop, getroffen. Het terras van snackbar de Ruif aan de doorgaande weg richting Boxmeer is leeg. Klanten verorberen hun snacks en softijsjes binnen. De plafondfans draaien op volle kracht in een poging het legioen vliegen angst aan te jagen. ‘Het helpt een beetje’, zegt de eigenaar. ‘Ik troost me met de gedachte dat het allemaal wel weer over gaat.’

In café-restaurant Howard’s wordt voor het eerst sinds weken weer een beetje gelachen. Nog steeds maakt tijdens de lunch af en toe een vlieg een noodlanding op tafel en in de insectenkiller aan de muur liggen honderden vliegenlijkjes, maar het is erger geweest. Veel erger. Zondag 13 mei zagen uitbaters Henrich van Houtum en Rudy Kersten de eerste vliegjes boven de bar cirkelen. ‘Binnen een paar uur zag het er zwart van. De volgende dag zijn we dicht gebleven. Er is iemand langsgekomen om met zo’n middel te spuiten. Dat hielp.’

Het lange zomerse weekend van Hemelvaart was een ramp voor Howard’s. ‘We waren open, maar dat was niet echt te zien te zien. Gordijnen dicht, ramen en deuren dicht, het leek wel een bunker. Met name op zondag zijn veel gasten opgestapt. Een drankje ging nog net, maar gegeten is er nauwelijks. Ik schat dat we zeker veertig couverts zijn misgelopen. Geen mens gaat hier voor z’n lol nu een hapje eten.’ De enkele gast die wel iets bestelde, begon alsnog te klagen. ‘Een paar dagen geleden zat hier een zeikerd die z’n bord terugstuurde naar de keuken. ‘Er zit een vlieg om m’n biefstuk’, zei-ie.’

Bij naturistisch recreatiepark Elsendorp – ‘piercing niet gewenst’ – komen vlak voor Pinksteren de eerste annuleringen binnen. Niet zozeer vanwege de vliegjes trouwens. Het verwachte slechte weer is de grote boosdoener. Klaagt er onder naaktrecreanten dan niemand over die ellendige vliegjes? Het valt mee, horen we van een gast bij de receptie. ‘Ze zijn er wel, maar het is niet zo dat je de hele dag staat te meppen.’

Reageer op dit artikel