artikel

Werken op de wadden is het mooiste dat bestaat

Horeca

Ruud en Christie Boom zijn Texelaars in hart en nieren. Ze zijn geboren op het waddeneiland en willen er liefst ook sterven. Maar voorlopig nog niet. Ze runnen al bijna tien jaar samen een multifunctioneel cateringbedrijf op Texel en willen daar nog heel veel jaren mee doorgaan. Want ‘werken op de wadden is het mooiste dat bestaat’, aldus Ruud Boom.

Werken op de wadden is het mooiste dat bestaat

Hij startte zijn carrière ooit in de hotellerie, werd toen kok in een verpleeghuis en ontdekte zo dat de catering hem eigenlijk veel sympathieker voorkwam dan de horeca. ‘Met name vanwege de werktijden, hè. Toen ik in dat verpleeghuis werkte, kwam ik op het idee om ook feestjes op locatie te gaan cateren. Vanuit de keuken van dat huis ben ik toen beetje bij beetje begonnen. Van het een kwam het ander en inmiddels durf ik wel te zeggen dat ik een begrip ben op Texel.’Toen hij begon, in 1992, vielen hem vaak verbaasde reacties ten deel: ‘Mensen vroegen me wel eens wat dat dan wel was, catering. Sommigen noemden het zelfs ‘cathetering’. Het was totaal onbekend op het eiland. Hier en daar was er wel een restaurant dat sporadisch hapjes op locatie verzorgde, maar van catering was nog absoluut geen sprake. Ik weet nog wel dat wij helemaal in het begin voor een feestje een soesje hadden bedacht in de vorm van een zwaantje. Heel simpel. In no-time waren we daar beroemd om. We zijn er uiteindelijk mee gestopt, omdat het Swiebertje-effect dreigde. We waren vooral ‘die mensen van de zwaantjes’; sommige mensen wisten helemaal niet dat we ook nog heel veel andere dingen deden.’

Ook bedrijfscateraar
De werkzaamheden van Ruud en Christie Boom beperkten zich al snel niet meer tot hapjes. Het cateringbedrijf uit Texels havenplaatsje Oudeschild werd ook bedrijfscateraar. Vlak naast de haven, waar vele malen per dag de veerboot aanlegt, ligt het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). Er werken zo’n 200 mensen die door het bedrijf van Ruud Boom voorzien worden van de dagelijkse lunch. ‘En als er bijeenkomsten zijn bij het NIOZ, dan cateren we die ook. Het bedrijf beschikt over verschillende zalen, waarvan één voor wel 220 personen. Regelmatig komen er gezelschappen uit de wereld van het wateronderzoek bij elkaar in het NIOZ. Wij hebben verschillende arrangementen voor recepties of diners op maat.’
Het NIOZ beschikt over een eigen logeergebouw voor studenten die voor korte of langere tijd stage lopen bij het instituut. Dertig kamers zijn er, en de maaltijden, van ontbijt tot diner, worden verzorgd door Texel Catering Service Ruud Boom.
In de eigen bedrijfskeuken, in Oudeschild, organiseren Ruud en Christie regelmatig workshops. De thema’s zijn zeer gevarieerd, evenals het type gasten. Vriendinnenclubs komen voor een workshop ‘borrelhapjes maken’, bedrijven leren ‘koken met Texelse producten’ en families komen bijeen voor een cursus ‘Aziatisch koken’.

Proef- en beleefdagen
Natuurliefhebbers als ze zijn, gingen Ruud en Christie Boom al snel allerlei cateringarrangementen midden in de Texelse natuur op poten zetten. Mei is op Texel ‘natuurmaand’, dus in die maand vinden de zogenaamde ‘proef- en beleefdagen’ plaats. Zo is er een arrangement waarbij mensen een bezoek brengen aan een aspergeveld, alles leren over aspergeteelt en vervolgens getrakteerd worden op een uitgebreid aspergemenu op de boerderij.
Er is een arrangement ‘Koken uit de Waddenzee’, waarbij de gasten bij laagwater vertrekken met de kotter TX10 om op de langzaam droogvallende gronden te kijken naar wat er zoal leeft op het wad. Uiteraard gaan halverwege ook de netten uit en vervolgens wordt er aan boord een complete vismaaltijd bereid, grotendeels op basis van wat zojuist vers gevangen werd. ‘En het mooiste vinden de mensen vaak nog wel dat ze dan oog in oog komen te staan met de zeehonden. Die liggen rustig op een zandbank te kijken als onze gasten op het schip aan tafel gaan’.

Zelfpluktuin
Tenslotte beschikt Texel over een ‘zelfpluktuin’, waar bezoekers allerlei bloemen, fruit en groenten kunnen plukken en, indien gewenst, ter plekke consumeren. Ruud Boom heeft ook hier een arrangement omheen gebouwd, waarbij de gasten eerst van alles horen en proeven over wat er groeit en bloeit in de tuin, en even later aan tafel mogen voor een diner vol met versgeplukte ingrediënten.
Mensen die niet zoveel voelen voor een compleet arrangement, kunnen van de cateraar overigens ook gewoon een picknickmand bezorgd krijgen, vol met Texelse producten. Indien gewenst bezorgt Ruud zo’n mand op een afgesproken plaats in het bos, maar de meeste mensen zetten de picknickmand toch gewoon achter op de fiets of in de auto.Op moederdag, vaderdag en Valentijnsdag bezorgen de mensen van Ruud Booms cateringbedrijf ook ontbijtjes op bed. ‘Wil je een champagne-ontbijtje bezorgd hebben, je zegt het maar. Of een ontbijtbuffet op locatie, waarom niet?’‘

Gek arrangement
Het kan ons eigenlijk niet creatief genoeg zijn’, zegt Ruud, die nog veel meer activiteiten in zijn bedrijfsprofiel heeft staan. Begin deze maand was Ruud de hele dag in touw om een heel bijzonder feestje van verzekeringsmaatschappij ANOZ op te luisteren. ‘Dat was een gek arrangement. Acht mensen werden door ANOZ in het zonnetje gezet. Ze startten in Hilversum met een vliegcursus. Vervolgens vertrokken ze, per vliegtuig dus, naar Texel, waar ze op de fiets klommen en naar een van de vele markante schapenstallen (schapenboeten heten die op Texel) pendelden. Daar werden ze door ons opgewacht met een complete keukenploeg. Heel gek was dat: Midden in de weilanden, tussen de schapen, zaten die mensen bijzonder chique te dineren.’

Contrasten
Dat vindt Ruud Boom misschien nog wel het leukste van zijn hele vak: contrasten zoeken. ‘Ik zet mensen liefst midden in de duinen neer. Maar dan wel aan een keurig opgedekte tafel, met knipmessende obers, bij wijze van spreken. Ik heb ook wel eens een gezelschap gehad dat vroeg of ik een aardig viersterrenrestaurant voor ze wist op Texel. Ik ken er wel een paar. Maar ik heb ze voorgesteld in tentjes te slapen in de duinen. Niet armoedig natuurlijk. De tenten troffen ze opgezet en al aan en de ontbijten en diners in het zand waren van hoge kwaliteit. Je ziet die mensen even aarzelen, maar al snel realiseren ze zich dat ze iets heel bijzonders beleven. En zijn ze dolblij dat ze een keer niet in een viersterrenhotel slapen.’

Jophoppen
Wie denkt dat Texel Catering Service Ruud Boom zich vooral met hele kleine, exclusieve feestjes bezighoudt, zit er naast. ‘We doen ook wel groepen van 700 man, hoor! De Texelse Wol Onderneming had een keer een bijeenkomst voor zoveel mensen. Doen we moeiteloos. En de aandeelhoudersvergadering van de TESO, Texels Eigen Stoomboot Onderneming, hebben we ook mogen cateren. 400 man. Geen probleem. Zelfs het vinden van personeel loopt over het algemeen vrij soepel hier op Texel. We hebben zeven mensen in vaste dienst. In het hoogseizoen zijn dat er 22 en voor grote partijen breiden we uit tot een mannetje of 30. Er wordt wel veel gejobhopt, maar meestal zijn er wel vrij snel voldoende mensen te vinden voor zo’n grote opdracht.’
Het cateringbedrijf van Ruud en Christie Boom groeit als kool, dat moge duidelijk zijn. ‘We zijn aan alle kanten uit ons jasje gegroeid. We zijn nu bezig met een nieuw bedrijfspand, op het industrieterrein van Oudeschild. Daar krijgen we maar liefst vijf keer zoveel ruimte als we nu hebben. We gaan van 60 naar 300 vierkante meter. En dat hebben we nodig ook. Er valt nog meer dan genoeg te doen op Texel en daar willen wij graag bij zijn.’

Toerisme, landbouw, visserij

Texel is het grootste van de vijf Nederlandse waddeneilanden. Texel telt ruim 13.000 inwoners, maar in het hoogseizoen wordt het eiland wel bevolkt door 60.000 mensen. Dat betekent dat er in die periode zo’n 47.000 toeristen rondlopen. Toerisme, landbouw en visserij zijn (in die volgorde) de drie pijlers waarop de Texelse economie staat. Het eiland telt in totaal zo’n 7250 arbeidsplaatsen.

Reageer op dit artikel