artikel

Wie is de beste van het land?

Horeca

Over een kleine tien weken is het zover: de uitreiking van de diverse Catering Magazine Awards in het Koninklijk Institutuut voor de Tropen in Amsterdam. Tot die tijd moet nog veel werk worden verzet, vooral door de juryleden. Die zijn op dit moment druk bezig alle kandidaten te bezoeken. Waar letten ze dan op en wat vragen ze? En wie zijn ze eigenlijk zelf, die vijf heren die moeten beslissen wie dit jaar de beste cateraar van het land is?

Wie is de beste van het land?

Op donderdag zeven december 2000 wordt bekend wie zich de eerste Mr. of Mrs. Catering van het nieuwe millennium mag noemen. Wie die eervolle titel in de wacht sleept, wordt bepaald door een deskundige jury. Al weken zijn vijf prominenten uit het cateringvak in de weer om uit te zoeken wie de winnaar wordt. Door het hele land bezoeken zij in koppels van twee de kandidaten op hun werkplek. “Dan vragen we ze het hemd van hun lijf’, vertelt juryvoorzitter Theo van Brussel. ‘Zo’n jurybezoek is absoluut geen wassen neus en duurt bijna een halve dag.’

Sollicitatiegesprek
Waar let de jury op als ze een kandidaat bezoeken? ‘We proberen zoveel mogelijk aspecten van het vak te beoordelen’, legt jurylid Hans Jurriëns uit. ‘We lopen door het restaurant en kijken heel kritisch hoe iemand de zaken operationeel voor elkaar heeft, hoe hij/zij zich personeelstechnisch gedraagt. Maar we vragen vooral wat iemands visie op het vak is, ook voor de toekomst. Hoe speelt hij/zij in op nieuwe ontwikkelingen? En welke ambities iemand heeft. Het is eigenlijk net een sollicitatiegesprek.’Nadat alle kandidaten zijn bezocht, zetten de juryleden hun individuele bevindingen op papier en gaan ze met elkaar in conclaaf. Eerst worden de winnaars van de drie categorieën (bedrijfsrestauratief, grootkeuken/institutioneel en partycatering) gekozen en daarna volgt de moeilijke beslissing wie van deze drie de enige echte mr. of mrs. Catering 2000 wordt. En net als bij de verkiezing van een nieuwe paus, gaan ze pas uit elkaar als ze het eens zijn en het witte rooksignaal kan worden gegeven. Maar dan volgen nog weken van uiterste geheimhouding. Pas op zeven december doen zij hun mond weer open over de winnaar …

CM-Innovatie Award

  • Yvonne Keijzers (1961)
    Sinds april 2000 hoofdredacteur van Catering Magazine.
  • Thom Oosterom (1947)
    Werkte in diverse functies binnen de contractcatering. Sinds 1998 accountmanager Contractcatering bij het bedrijfschap Horeca en Catering.
  • Chriet Titulaer (1943)
    Samensteller en presentator van tv- en radioprogramma’s. Heeft een eigen bedrijf: Chriet Titulaer Producties.
  • Reageer op dit artikel