artikel

Wie koopt Hema? De kandidaten

Horeca

Opschudding in de Nederlandse retailwereld. Eén van de bekendste en oudste formules van het land staat in de etalage en de belangstelling is groot.

Wie koopt Hema? De kandidaten

Ahold
Wat hebben ze?
Albert Heijn, Albert.nl, C1000, Etos, Gall & Gall

Waarom zouden ze Hema overnemen?
Na jaren van internationalisering is Nederland weer heel belangrijk voor Ahold, vooral qua winstgevendheid. Het bedrijf mengt zich weer nadrukkelijk in de strijd bij overnames, wat onlangs nog bleek bij de aankoop van een deel van de Konmar-winkels. Er is enige sprake van synergie, maar het is vooral ook een goede kans om uit te breiden. In supermarktland worden overnames met argusogen bekeken door de mededingingsautoriteiten. Albert Heijn wil bovendien groeien in non-food en kan daarin lessen leren van Hema.

Kunnen ze Hema betalen?
Ahold heeft sinds het boekhoudschandaal hard gewerkt om de financiële boekhouding weer op orde te krijgen, wat ook grotendeels gelukt is. Intussen is het bedrijf weer klaar voor overnames. De jaarwinst van Ahold is ongeveer gelijk aan de jaaromzet van Hema, dus als AH wil, kan het meedoen in de strijd om Hema.

Bezwaar?
Hema is toch wel een heel andere tak van sport binnen de retail dan waar Ahold zich van oudsher op richt. Het zou een verandering van de bedrijfsstrategie betekenen.

AS Watson
Wat hebben ze?
Kruidvat, Trekpleister

Waarom zouden ze Hema overnemen?
De drogisterijen van AS Watson ontwikkelen zich steeds meer tot kleine warenhuizen, waar naast het traditionele assortiment ook steeds meer andere non-food te vinden is. Internationaal heeft het bedrijf ook warenhuizen en een grote wijnhandel. De Hema-winkels zouden een goed platform kunnen bieden voor de verkoop van deze producten. In de inkoop is voordeel te behalen.

Kunnen ze Hema betalen?
AS Watson heeft misschien niet zo’n bekende naam, maar is wereldwijd actief en behoort tot de wereldtop in retail. Als het bedrijf de financiële middelen zoekt om Hema over te nemen, zal het bedrijf die ook wel weten te vinden.

Bezwaar?
In Nederland concentreerde het bedrijf zich tot nu toe op de uitbouw van de bestaande formules en de overname van kleinere drogisterijketens. Een overname van Hema zou interessant zijn, maar tevens een verandering van de bedrijfsstrategie.

Auchan
Wat hebben ze?
In Nederland nog niets, maar in Europa is het een grote speler in hypermarkten en andere winkelketens in onder meer Frankrijk, Rusland, Polen en China.

Waarom zouden ze Hema willen overnemen?
Auchan werkt al samen met Hema voor de introductie van de formule op de Franse markt, onder meer door shop-in-shops. Het bedrijf weet daardoor uit eigen ervaring hoe succesvol de formule internationaal kan zijn. Auchan is intussen actief in elf landen op twee continenten en is zeer actief bezig met uitbreiding buiten de thuismarkt. De hypermarkten van Auchan passen bovendien goed bij Hema.

Kunnen ze Hema betalen?
Auchan beschikt over een behoorlijke oorlogskas en kan voldoende financiële middelen vrijmaken voor een grote aankoop.

Bezwaar?
De laatste Franse retailer die in Nederland scharrelde, Casino, liep een stevige druiper op.

Blokker
Wat hebben ze
Bart Smit, Blokker, Intertoys, Leen Bakker, Marskramer, Xenos e.a.

Waarom zouden ze Hema overnemen?
Blokker is een groot Nederlands retailconcern, waar Hema ongetwijfeld op zijn plek zal zijn. De Blokker-formule is al net zo’n Nederlands succesverhaal als Hema. Beide bedrijven zouden ook behoorlijke synergie-effecten kunnen bereiken, vooral op het gebied van inkoop. Een winkelketen van het niveau Hema komt in Nederland maar zeer zelden op de markt, dus Eigenaar Jaap Blokker zal hier zonder twijfel zorgvuldig naar kijken.

Kunnen ze Hema betalen?
Blokker is een gesloten, maar financieel zeer gezond bedrijf, dus de financiering moet wel rond te krijgen zijn. De formule Blokker is bijvoorbeeld qua omzet groter dan Hema.

Bezwaar
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) kan dwars gaan liggen. Blokker en Hema zijn voor een belangrijk deel actief met soortgelijk assortiment en vooral bij huishoudelijke producten samen wel erg dominant op de Nederlandse markt.

Investeringsmaatschappijen
Wat hebben ze?
Vooral veel geld. Steeds meer retailers wereldwijd zijn (deels) in handen van allerhande investeringsmaatschappijen. Hema zelf is via Maxeda in handen van investeerders.

Waarom zouden ze Hema overnemen?
Hema is een gezonde onderneming, met een goed rendement. Het kan daarmee een profitabele belegging zijn, vooral omdat het bedrijf over een goed, eigen management beschikt. Beleggers, financiële instellingen en investeerders zullen zonder twijfel de mogelijkheden van Hema onderzoeken. De verkoopprijs mag dan echter niet tè ver oplopen, anders daalt het rendement.

Kunnen ze Hema betalen?
Onder de bovenstaande noemer vallen talloze verschillende instanties. Daarvan zijn er een groot aantal die redelijk makkelijk een fors bedrag in contanten op tafel kunnen leggen voor Hema.

Bezwaar?
Hema is op dit moment zelf in handen van investeringsmaatschappijen. Het is de vraag of Hema nog veel mogelijkheden biedt om het rendement van de winkels zelf te verhogen en later voor veel meer geld door te verkopen.

Macintosh
Wat hebben ze?
Belcompany, Halfords, Kwantum, Scapino e.a.

Waarom zouden ze Hema overnemen?
Macintosh is één zeer goed renderende retailonderneming met een duidelijke focus op Nederland en België. Hema past goed bij de andere winkelketens die het bedrijf heeft, waardoor synergie-effecten kunnen worden bereikt. Het bedrijf is bovendien ambitieus en heeft recentelijk met de aankoop van Scapino en de verkoop van Piet Klerkx laten zien een dynamisch bedrijf te zijn.

Kunnen ze Hema betalen?
Het zou qua omzet meer dan een verdubbeling van het bedrijf betekenen. Topman Frank de Moor meldde echter tijdens de presentatie van de jaarcijfers nadrukkelijk dat het bedrijf over een overnamekas beschikt en dusdanig financieel gezond is dat Macinosh ook bij de banken wel een potje kan breken.

Bezwaar?
Hema zou wel erg dominant worden in de nu behoorlijk uitgebalanceerde formuleportefeuille van Macintosh.

Metro
Wat hebben ze?
Makro, Lukas Klamer, Media Markt, Saturn

Waarom zouden ze Hema overnemen?
Metro zoekt de eigen groei al enige tijd buiten de Duitse grenzen. Hema is een sterke winkelformule in Nederland en België en bezig aan een voorzichtige opmars in Duitsland en Frankrijk. Het concept van Hema slaat duidelijk internationaal aan. Onder leiding van een internationale topretailer als Metro kan de expansie in volle vaart worden voortgezet. Hema kan profiteren van de wereldwijde inkoopkracht van Metro, waardoor het rendement van de formule nog verder omhoog kan. Het bedrijf kampt bovendien met onrendabele warenhuizen in Duitsland, die nog wat lessen van Hema kunnen leren.

Kunnen ze Hema betalen?
Ja, geen enkel probleem. Metro is één van de grootste retailers ter wereld, met een hoog investeringsbudget en een goede kredietwaardigheid.

Bezwaar?
Hema heeft weliswaar internationale potentie, maar is nu nog vooral een Benelux-formule. Metro is vooral gericht op de uitbreiding van de eigen internationale succesformules, zoals Media Markt. Het is de vraag of Hema wel in de bedrijfsstrategie past.

Reageer op dit artikel