artikel

Wij moeten het in 40 weken verdienen

Horeca

Het in Noord-Limburg gelegen Wanssum telt twee restaurants. Eén daarvan is het buitenaf gelegen Restaurant De Kooy. Het bedrijf bestaat al 23 jaar, maar is pas sinds 1 december 2000 eigendom van Bert (44) en Yvonne (40) Renders. Omdat de warme inrichting en de klassiek Frans georiënteerde menukaart het echtpaar aanspraken, gaan ze op oude voet met de zaak verder. Beiden werken als gastheer en gastvrouw. Huub van Ool is chef-kok.

Wij moeten het in 40 weken verdienen

De ligging op dertig meter afstand van de Maas biedt de eigenaars van De Kooy behalve een mooi uitzicht ook regelmatig wateroverlast. Sinds de opening heeft de zaak al twee keer een week lang de deuren moeten sluiten, in januari en maart. Renders: ‘We wisten voordat we begonnen dat we meerdere keren per jaar onbereikbaar zouden zijn. Ons restaurant is gelegen in een uitwatergebied. Het water komt tot de deur waardoor we onbereikbaar zijn. Omdat we ook rekening houden met vakantieperiodes, hebben we onszelf tot doel gesteld dat we de inkomsten voor het hele jaar in 40 weken moeten verdienen. Alles wat daar nog bij komt is mooi meegenomen.’
Om in de toekomst te voorkomen dat gasten bij hoog water voor een gesloten deur staan, zoekt Renders een manier om het wassende water de baas te zijn. ‘We denken eraan om volgende keer een bootje in te zetten, of een tractor met aanhanger. De gasten vinden het namelijk wel iets hebben, een restaurant dat omringd is door water. Het heeft een bepaalde charme.’

In de watten
De Kooy telt 80 couverts, verdeeld over twee ruimtes. Voor de gasten aan tafel gaan, kunnen ze op de overdekte binnenplaats een aperitief nuttigen en de kaart bekijken. De prijzen op de à la carte-kaart liggen rond de ƒ25,- voor een voorgerecht, ƒ35,- voor een tussengerecht, tussen de ƒ45,- en ƒ65,- voor een hoofdgerecht en ƒ15,- voor een dessert. Tevens is er keuze uit diverse menu’s. Een seizoensmenu van vier gangen kost ƒ77,50, een maandmenu van zes gangen ƒ87,50 en een verrassingsmenu van zeven gangen ƒ95,-. Renders: ‘We willen de gasten van het moment van binnenkomst tot het moment van vertrek in de watten leggen. Doordeweeks heeft 80 procent van de bezoekers een zakelijke reden. Op zaterdagavond hebben mensen echt de tijd om er een avondje uit van te maken. De gasten arriveren dan meestal rond zevenen en vertrekken pas weer tegen half een.’
Naast het echtpaar telt de zaak vier vaste medewerkers. Drie in de keuken en één in de bediening. Daarnaast zijn er vier oproepkrachten beschikbaar.

Zondag gesloten
In tegenstelling tot veel horecazaken is De Kooy op zondag gesloten. Belangrijkste aanleiding tot deze stap is de aandacht voor het gezin. Renders: ‘We hebben vijf kinderen in de leeftijd van vijf tot zeventien. Omdat iedereen op weekdagen druk is, willen we de dag dat iedereen thuis is graag vrijhouden. Onze voorganger was op maandag en dinsdag gesloten, dus we namen een gok. Gelukkig heeft het goed uitgepakt. Aan het begin van de week zijn omliggende horecazaken gesloten en kunnen gasten naar ons uitwijken voor lunch, vanaf dinsdag, en diner. Wat bij de afweging meespeelde, is dat mensen op zondag meestal niet veel tijd hebben. Ze moeten de volgende dag weer werken en gaan dan niet uitgebreid tafelen.’

Reageer op dit artikel