artikel

Wijnbouw van de toekomst

Horeca

De belangstelling voor biologische landbouwproducten neemt toe. Wijn blijft niet achter. Het Wijninstituut start in het najaar met een speciale cursus ‘Wijnbouw van de toekomst’.

Wijnbouw van de toekomst

Het maken van wijn is in twee onderdelen verdeeld : de druiventeelt en het wijnmaken (vinificatie). In beide fases van het proces zijn mechanisatie en chemische hulpmiddelen een steeds groter rol gaan spelen. Er is een tegengestelde stroming, die deze invloeden willen minimaliseren. Niet alleen voor de gezondheid van mens en milieu, maar ook voor de smaak zou dit beter zijn. Maar is dat zo?

Steeds meer wijnproducenten schakelen over op natuurvriendelijke wijnbouw- en vinificatiemethodes. Er blijkt een stijgende vraag en interesse naar o.a. biologische wijn. Het Wijninstituut wil aan deze stijgende interesse en de vraag naar informatie gehoor geven door middel van deze unieke wijncursus.

De vele stromingen en gradaties zorgen bij de consument vaak voor verwarring. Wat wil biologisch eigenlijk zeggen? Bestaat biologische wijn? Wat is duurzaam, natuurlijk en organic? Veel vragen die horen bij het zoeken naar een nieuwe orde. Het zijn stromingen met nieuwe voorvechters en regels vanuit verschillende invalshoeken. Deze stromingen begonnen al in dertiger jaren van de vorige eeuw. Sindsdien heeft de biologische wijnbouw niet stilgezeten. Voor veel mechanische en chemische oplossingen werd een alternatief gevonden. De kwaliteit van modern werkende wijnboeren is daardoor verbeterd.

De cursus zal worden gegeven door Tjitske Brouwer M.V.. Tjitske heeft onder meer de biologische methodes voor wijnbouw en vinificatie onderzocht. Zij heeft hiermee de hoogste Nederlandse wijntitel, Magister Vini behaald. Samen met haar partner Marc Collard bezoekt zij al meer dan 20 jaar natuurlijk werkende wijnproducenten. Vinoblesse is twee keer uitgeroepen tot ‘Wijnkoper van het jaar’. In 1994 door Hubrecht Duijker en in 2006 door René van Heusden in Perswijn.

De consumentencursus behandelt de beginselen van het proeven en de vinificatie. Bij de gevorderdencursus worden de basisbeginselen bekend verondersteld en wordt dieper op de materie ingegaan. Beide cursussen beslaan vier avonden, waarbij 8-10 soorten wijnen worden geproefd.

De data van de beginnerscursus zijn: woensdag 16- september 2009, woensdag 23 september 2009, woensdag 30 september 2009, woensdag 7 oktober 2009

Tijd : 19.30 uur – 22.15 uur

Locatie: conferentiecentrum De Drakenburg te Baarn (grens Hilversum)

Kosten van de consumentencursus: € 275,=

Bij de gevorderdencursus wordt dieper ingegaan op de biologische en biodynamische werkwijzen in wijngaard en kelder, alsmede de invloed van deze methodes op de smaak van de wijn. De data van deze gevorderdencursus zijn: woensdag 28 oktober, woensdag 4 november, woensdag 11 november, woensdag 18 november.

Tijd : 19.30 uur – 22.15 uur

Locatie: conferentiecentrum Drakenburg te Baarn (grens Hilversum)

Kosten van de gevorderdencursus: € 325,=

Meer informatie op www.wijnbouwvandetoekomst.nl

Reageer op dit artikel