artikel

Wijnen uit Côtes de Provence meer dan slobberwijnen

Horeca

Franse wijnen hebben het moeilijk sinds de opkomst van succesvolle wijnen uit andere landen. Frankrijk moet het imago als fris wijnland weer op zien te krikken. Eén wijngebied in Frankrijk heeft in ieder geval géén last van een tanende belangstelling: de Côtes de Provence. Wijnspecialist Gert Crum liet tijdens een wijnproeverij zijn licht over de Provencewijnen schijnen.

Wijnen uit Côtes de Provence meer dan slobberwijnen

‘Levendig, gespierd, jeugdige neus, verleidelijk, expressief, complex en bijna animaal.’ Zijn dit termen die ingedutte wijnen aanduiden? Wijndeskundige Gert Crum gebruikte ze tijdens een uitgebreide proeverij die Sopexa, het promotiebureau voor Franse producten, organiseerde in het Amsterdamse Van Gogh Museum.

Crum: ‘Franse wijn wordt door het buitenland gespiegeld aan Frankrijk als vakantieland: de accommodaties zijn slecht, de mensen onbeschoft, de gebouwen saai en ga zo maar even door. Dat is niet waar; dat beeld is achterhaald. Frankrijk doet er veel aan om zowel het toeristenimago als het wijnimago een impuls te geven. In de Provence hebben de wijnen het nóg moeilijker; tijdens de vaak warme dagen wordt lokale wijn door toeristen gebruikt als dorstlesser. En dus bezien als toeristenwijn. Een slachtoffer van het eigen succes dus.’

Maar er is ook goed nieuws. Onlangs bracht het Productschap Wijn in haar jaarcijfers naar voren dat de afzet van rosé in Nederland, een typisch Provencaals product, een groei van maar liefst 33 procent doormaakte ten opzichte van vorig jaar. Voor de wijnmakers in de Provence betekende dit een stijging in productie van 67 procent. Rosé trok de witte en rode wijnen uit de Provence ook een stukje mee; in totaal steeg de afzet van wijn uit de Provence met ruim 22 procent.

‘Niet verwonderlijk’, zegt Crum, ‘buiten het feit dat rosé een aantrekkelijke wijnsoort is voor jongeren die starten met wijn drinken, zijn de technieken om rosé te maken de laatste jaren sterk verbeterd. De wijnen hebben veel meer aromatisch potentieel. Bovendien is biologisch wijn maken erg in opkomst; diverse wijnhuizen in de Provence houden zich ermee bezig.’

Dinosauriërs
Gert Crum is een enthousiast verteller over wijn. Opvallend is dat hij zelfs de achtergronden van de diverse wijnhuizen in de Provence kent. Over het domein Château Coussin Sainte Victoire in Trets weet hij bijvoorbeeld te melden dat er dinosauruseieren zijn gevonden. De bodem bestaat er uit klei, kalk, en kiezels die zijn aangeslibd van de berg Sainte-Victoire. In het lagere land is leisteen en graniet te vinden. Dit zijn ideale bodems voor wijnbouw: niet voor niets is de Provence het oudste wijngebied van Frankrijk. Sommige families in de Provence houden zich al vijf eeuwen bezig met wijn maken.

Met horten en stoten is de populariteit van de Provence nu goed op gang gekomen. En met de Provence als succesvol wijngebied heeft Frankrijk als wijnland toch weer een stap in de goede richting gezet.Rosé maken in de Côtes de Provence
De kleur van rosé komt tot stand door kleurloos druivensap te laten weken met schillen van rode druiven die hun kleurstoffen afgeven. De diepte van de kleur is afhankelijk van de inweektijd; hoe langer het sap in het vat zit, hoe roder de kleur. De contactperiode bedraagt over het algemeen niet meer dan twaalf uur. Het is een heel precies proces dat wijnmakers in de Provence door de jaren heen meester zijn geworden.Druivensoorten die gebruikt worden voor rosé zijn: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Cabernet Sauvignon.

Reageer op dit artikel