artikel

Wildsvlees

Horeca

Zuid-Afrikaans wild (wildsvlees) wordt verdeeld in groot en klein wild. Onder groot wild vallen onder meer de buffel, zebra, kudu, gemsbok, hartebees, waterbok, wildebees en eland. Allemaal grote dieren, met als grootste de eland, die groter en zwaarder kan zijn dan een rund. Tot het klein wild behoren onder meer de duiker, steenbok, ribbok, bosbok, blesbok, impala en de springbok. Kenmerkend voor het klein wild is de meer uitgesproken smaak.

Wildsvlees

De meeste van deze wildsoorten zijn in Nederland verkrijgbaar als filet en boutdelen. De mooie structuur en smaak van het vlees vraagt om speelse bereidingen. Kruiden en specerijen behoren tot het typische Zuid-Afrikaanse smaakpalet dat dit vlees behoort te vergezellen.
Een voorbeeld van zo’n Zuid-Afrikaanse wildbereiding is springbokfilet, ingewreven met mosterd en tijm, met een taartje van gedroogd fruit.

Ingrediënten:

  • springbokfilet
  • broodkruim
  • gedroogde tijm
  • Franse mosterd
  • gekonfijt gedroogd fruit
  • bladerdeegbakjes

Bereiding:

Draai 200 gram broodkruim met 2 eetlepels gedroogde tijm fijn in een keukenmachine. Wrijf de springbokfilet in zijn geheel of als porties in met een goede Franse mosterd. Haal het vlees door het broodkruim en druk het goed aan. Leg het vlees in een braadslee en plaats deze in een voorverwarmde oven van 160°C gedurende 10 minuten. Haal het vlees vervolgens uit de oven en laat het 5 minuten rusten op een warme plek. Snijd pas daarna het vlees aan.

Dien het vlees op met gekonfijt gedroogd fruit in een korstbakje. Een begeleidende saus is bij dit gerecht geheel overbodig.

Springbokfilet, ingewreven met mosterd en tijm, met een taartje van gedroogd fruit.

Reageer op dit artikel