artikel

Wortelkoek

Horeca

Worteltjestaart, vies hè, zegt het konijn tegen de bakker. Een Nederlands konijn kennelijk, want in Zuid-Afrika, evenals in Amerika, zijn ze dol op ‘wortelkoek’. Een heerlijke taart als dessert, bij een salade of bij de koffie. Wortel is een van de meest veelzijdige groentes. Er is nauwelijks een tweede groente te vinden die zo breed inzetbaar is. Zie hier het recept van de Zuid-Afrikaanse ‘Wortelkoek met soetsuur roomkaasversiering’.

Wortelkoek

Ingrediënten
4 eieren
400 g bruine basterdsuiker
250 ml zonnebloemolie
325 g zelfrijzend bakmeel
15 ml bicarbonaat
15 ml kaneelpoeder
1 mespunt zout
350 g winterpeen
100 g walnoten
50 g krenten
Garnering:
90 g zachte boter
300 g poedersuiker
300 g roomkaas (mon-chou)
15 ml citroensap
50 g walnoten

Bereiding
Rasp de winterpeen grof en hak de walnoten fijn. Klop de eieren met de suiker romig. Voeg de zonnebloemolie toe en meng goed. Zeef de bloem, bicarbonaat en kaneel samen en doe dit bij het eimengsel. Voeg de geraspte wortel, de gehakte walnoten en de krenten toe en meng alle ingrediënten door elkaar. Verdeel het beslag over twee goed ingevette bakplaten van 24 cm doorsnee. Bak de beide taartlagen gedurende circa 40 minuten bij 180°C. Los de taartlagen voorzichtig op een rek en laat ze afkoelen.

Garnering:
Meng de boter en de poedersuiker en meng hierdoor de roomkaas en het citroensap. Smeer een laagje op een van de taartlagen en plaats er vervolgens de tweede taartlaag op. Smeer de rest van de garnering bovenop en om de taart. Strooi er walnoten overheen en plaats de taart afgedekt in de koelkast.

Ingrediënten
4 eieren
400 g bruine basterdsuiker
250 ml zonnebloemolie
325 g zelfrijzend bakmeel
15 ml bicarbonaat
15 ml kaneelpoeder
1 mespunt zout
350 g winterpeen
100 g walnoten
50 g krenten
Garnering:
90 g zachte boter
300 g poedersuiker
300 g roomkaas (mon-chou)
15 ml citroensap
50 g walnoten

Bereiding
Rasp de winterpeen grof en hak de walnoten fijn. Klop de eieren met de suiker romig. Voeg de zonnebloemolie toe en meng goed. Zeef de bloem, bicarbonaat en kaneel samen en doe dit bij het eimengsel. Voeg de geraspte wortel, de gehakte walnoten en de krenten toe en meng alle ingrediënten door elkaar. Verdeel het beslag over twee goed ingevette bakplaten van 24 cm doorsnee. Bak de beide taartlagen gedurende circa 40 minuten bij 180°C. Los de taartlagen voorzichtig op een rek en laat ze afkoelen.

Garnering:
Meng de boter en de poedersuiker en meng hierdoor de roomkaas en het citroensap. Smeer een laagje op een van de taartlagen en plaats er vervolgens de tweede taartlaag op. Smeer de rest van de garnering bovenop en om de taart. Strooi er walnoten overheen en plaats de taart afgedekt in de koelkast.

Reageer op dit artikel