artikel

Zestien maanden cateren in een tent

Horeca

De Rijswijkse vestiging van Shell wordt op dit moment rigoureus verbouwd. Dat moet onder andere resulteren in een compleet nieuw bedrijfsrestaurant. Gedurende zestien maanden ontvangen catering manager Ben van der Voort en de zijnen hun gasten in een megatent van 2100 m2. De productie is zolang ondergebracht in containers.

Zestien maanden cateren in een tent

Shell Rijswijk heet officieel Shell International Exploration and Production, kortweg SEP. Binnen Shell gaat ‘Rijswijk’ een nieuwe en vooral ook verzwaarde bestemming krijgen. Rijswijk wordt dan het internationale, wereldwijde hoofdkantoor van SEP. Dat houdt in dat SEP Londen naar Rijswijk komt en dat ook een deel van het Nederlandse, Haagse hoofdkantoor naar de Plaspoelpolder verhuist. Daardoor zal het personeelsbestand tussen nu en zo’n anderhalf jaar oplopen van de huidige 1600 tot 2200 mensen.

In verband met die vergroting en verzwaring wordt Shell Rijswijk op dit moment rigoureus verbouwd. Onderdeel van de nieuwbouw vormt een volledig nieuw, aanzienlijk groter bedrijfsrestaurant, inclusief vergader- en ontvangstruimten. Het oude bedrijfsrestaurant ligt sinds medio maart plat. Vanaf dat moment tot over nu 15 maanden zijn alle bedrijfsrestauratieve ruimten ondergebracht in een megatent met een totaal vloeroppervlak van 2100 m2.

Mieren
Met uitzondering van wat klein catering-equipment, zoals een aantal lowerators, werkt zelfstandig catering manager Ben van der Voort van Shell Rijswijk zestien maanden lang volledig met gehuurde spullen in een tent. De tent is van De Boer uit Alkmaar. Tegen die tent aan staat een aantal productiecontainers, die zijn gehuurd van Boels uit Sittard. De verhuur van tent en containers loopt via het aannemersbedrijf en valt onder de totale bouwkosten van de 130 miljoen gulden grote face-lift van Shell Rijswijk.

Het 2100 m2 grote vloeroppervlak van de tent is 50/50 verdeeld over twee verdiepingen. De benedenverdieping herbergt de uitgifte en het zitgedeelte van het bedrijfsrestaurant, op de bovenverdieping bevinden zich vergaderzalen. De productie is ondergebracht in containers. Op het voormalige parkeerterrein staan containers voor diepvries, koeling, warme keuken (twee containers aan elkaar), koude keuken, koffiekeuken en spoelkeuken. En dan is er ook nog een toiletcontainer, wat het totaal aantal brengt op acht stuks, met een totale vloeroppervlakte van 210 m2.

Volgens Ben ven der Voort zijn er geen onoverkomelijke problemen. ‘Alles loopt eigenlijk prima’, zegt hij. ‘We kijken vooral uit naar het nieuwe restaurant. Alleen hebben we problemen met ongedierte. Vooral mieren. En de zomer moet nog komen. Daar gaan we dus iets aan doen.’

Tent met lift

Volgens sales manager Michel de Boer van De Boer tenten is Shell Rijswijk voor zijn bedrijf geen uitzonderlijk grootschalig project, maar wel heel bijzonder. Zo zit er bijvoorbeeld een lift in, verwarming en airco en een 1050 m2 grote verdiepingsvloer is ook niet alledaags. In verband met die verdiepingsvloer moesten onder de tent op twee punten betonnen contragewichten worden aangebracht; zeg maar een soort fundering die niet Ìn de grond zit, maar er bovenop ligt. De opbouw van de tent nam drie weken in beslag.

Reageer op dit artikel