artikel

Zet makreel markant op de kaart

Horeca

Makreel komt in het noordelijke deel van de Noordzee voor en aan de westkant van Schotland en Ierland. In visserijkringen spreekt men meestal van de westelijke makreelpopulatie en de Noordzeepopulatie. Omdat het Noordzee makreelbestand zich de laatste twintig jaar op een laag niveau bevindt, is deze nauwelijks relevant voor de Nederlandse vloot.

Zet makreel markant op de kaart

Makreel is vanaf januari rondom de Shetlandeilanden pas van belang voor de Nederlandse vriestrawlervloot. Van daaruit trekt de makreel geleidelijk aan naar het zuiden. De populatie splitst zich min of meer in drie groepen. Een klein deel zwemt de Noordzee in, het andere deel verkiest de Ierse Zee en het gros zwemt langs de Schotse en Ierse westkust zuidwaards.

Makreel is, net als haring, een pelagische vissoort. Hoewel gerookte makreel in Nederland een delicatesse is, vindt het overgrote deel van de in diepgevroren toestand aangevoerde makreel zijn weg naar het buitenland. Het is een zeer gewilde vis, de smaak is uitstekend en de gebruiksmogelijkheden divers. Makreel is gemakkelijk te herkennen aan de blauwgroene boven en zijkant, met zwarte lijnen erop.

Voedingswaarden per 100 gram:

  • vet 11 gram
  • eiwit 18 gram
  • ijzer 0,3 mg
  • vitamines A, B1, B2, B6, B12, D en E
  • kJ 800
  • kCal 190

Bekijk hier markeelrecepten
Gestoomde makreel met bleekselderij en citroensaus
Makreelrolletjes met mihoen en cashewnoten in ijsbergsla
Verrassingspakketje met makreel en fijne groente
‘Getoaste’ makreelsandwich

Reageer op dit artikel