artikel

Zevenaarse cafetariahouder houdt vast aan zelfstandigheid

Horeca

Jan Peters is zelfstandig cafetariaondernemer. Hij piekert er niet over om zich met zijn zaak aan te sluiten bij een franchiseorganisatie of ander samenwerkingsverband. ‘Vrijheid blijheid’, zo luidt het credo van de eigenaar van snackbar en partyservice De Zonnemaat in Zevenaar.

Zevenaarse cafetariahouder houdt vast aan zelfstandigheid

Peters is sinds 1972 in het snackbarvak actief. Gedurende 23 jaar was hij de rechterhand van Ben Mos, die met zijn gelijknamige buurtcafetaria een begrip was in heel Zevenaar. Bijna zeven jaar geleden nam de steun en toeverlaat de zaak over. Hij ging voort op het door zijn voormalige baas geëffende pad. Nog steeds staat het bedrijf in de volksmond te boek als Ben Mos. Jan Peters vindt het best. ‘Laat de klanten maar komen.’ Geregeld is de Zevenaarse snackbarondernemer door formuleketens benaderd om zich bij hen aan te sluiten. ’Sommige organisaties doen best goede dingen’, vindt hij. ‘Maar mijn bezwaar is dat als ik ermee in zee ga, ik verplicht ben om bepaalde producten af te nemen. Zo zit ik niet elkaar. Ik wil in- en verkopen wat ík wil. Dat geldt bovendien voor actiemenu’s die je in het assortiment moet opnemen. Daar zijn combinaties bij, die ik absoluut niet zie zitten. Dan breng ik ze ook niet aan de man.’

Jan Peters bepaalt zelf het assortiment. Af en toe heeft hij een nieuwe snack op de kaart, maar hij hecht evenzeer aan herkenbaarheid. ‘Deze cafetaria verkoopt al sinds mensenheugenis erwtensoep en salades uit eigen keuken, die volgens een vast recept worden bereid. Ook onze warme saus voor de frites speciaal is al jaren precies hetzelfde. Die vind je nergens anders. De klanten komen voor deze specialiteiten uit heel Zevenaar naar ons toe. Zij weten wat ze van ons kunnen verwachten. Dat wil ik graag zo houden. Ik doe mijn inkoop altijd bij dezelfde grossier. Niet omdat dat moet, maar gewoon omdat ik er tevreden over ben. Maar als ze daar bijvoorbeeld onze standaardfrikandel niet meer zouden leveren, dan ga ik daarvoor toch naar een andere groothandel. Als zelfstandig ondernemer heb ik die vrijheid.’

‘Mijn cafetaria onderscheidt zich van de eenheidsworsten die ketenbedrijven vaak zijn’, zegt Jan Peters. ‘Toen wij in 1999 van twee deuren verderop hier naartoe verhuisden, heb ik de zaak naar eigen idee ontwikkeld. Hulp en advies bij de inrichting of inventaris vond ik niet nodig.’ Ondersteuning door een formule bij acties of reclame is evenmin aan Peters besteed. ‘Het is hier altijd druk, dus voor acties heb ik geen tijd. Adverteren hoef ik niet te doen. Alleen voor onze partyservice heb ik wel eens op de kabelkrant gestaan. Maar door mond-op-mond reclame komt de klandizie nu vanzelf. Dit bedrijf bouwt gewoon voort op haar eigen succesformule.

Deze snackbar is van zichzelf een ijzersterk merk. Natuurlijk, als zelfstandig ondernemer is het hard werken, maar ik doe het graag. En van het rendement kan ik prima leven.’ De toekomst van het Zevenaar fastfoodbedrijf lijkt gewaarborgd. ‘Mijn zonen Marko en Jochem zijn nu ook in mijn zaak werkzaam’, geeft de cafetariahouder aan. ‘Binnenkort vormen we een vennootschap onder firma. Op de langere termijn is het de bedoeling dat de jongens de zaak voortzetten. Beiden hebben hun koksdiploma. Van jongs af aan wilden zij al in de horeca. Ze weten waar ze met de snackbar aan beginnen. Ik denk dat zij zich evenmin aan een organisatie zullen binden. Ook zij hechten aan hun ondernemingsvrijheid. Inderdaad, zo vader zo zoon’, lacht Jan Peters.

Reageer op dit artikel