artikel

Zingende cafetariahouder hoopt op landelijke doorbraak

Horeca

Hij heeft het uiterlijk van een zware jongen, maar toch heeft hij een ontzettende hekel aan geweld. Paul Sterkenburg van Goofy’s Corner in Ede wordt geregeld gevraagd om voor tv-series of films als crimineel op te treden. Zijn grote liefde is echter het zingen. Onlangs

Zingende cafetariahouder hoopt op landelijke doorbraak

‘Jij had geen kans, Jij stond alleen. Vier laffe schoften door het dolle heen. Niemand die jou kwam helpen. Ze zijn gestraft maar niet hard genoeg en zitten alweer bijna in de kroeg. Ik kan het niet, nee, ik kan het niet verwerken.’ (uit: Tegen Geweld van Paul Sterkenburg)

Op melodie van het nummer ‘What’s Up’ van de 4 Non Blondes, zingt Sterkenburg: ‘Ik zeg nee! Tegen geweld!’. ‘Het loopt met zinloos geweld uit de hand in Nederland’, zegt Sterkenburg over zijn lied. ‘Er gebeurt veel te weinig tegen zinloos geweld. Daarom trek ik mijn mond open in dit lied. Een deel van de opbrengst gaat ook naar de stichting Tegen Zinloos Geweld, van wie ik het logo mocht gebruiken voor de cd-hoes.’

In 1996 gaf Sterkenburg al zijn eerste cd uit. Daarna zouden er nog diverse volgen. Drie jaar geleden stopte hij er grotendeels mee. ‘Cd’s maken en optreden was moeilijk te combineren met mijn werk in de snackbar’, vertelt hij. ‘Ik ben wel blijven schrijven en componeren. Ik begon ook liedjes te schrijven op bekende melodieën voor jonge talenten, die ik wilde begeleiden. ‘Tegen Geweld’ was er daar één van. Mijn zuster Ursula las de tekst en zei tegen me dat ik dit nummer zelf moest zingen. Ze vond de tekst zo goed. Ik was het eigenlijk met haar eens.’

Uitzenden
Zo kwam het dat Sterkenburg de song opstuurde naar platenmaatschappij Multdisk. ‘Zij hingen snel aan de lijn’, vertelt hij. ‘De cd-single is landelijk gedistribueerd. Met eigen geld en de hulp van sponsoren heb ik vervolgens de videoclip laten maken in Amsterdam. Ik zit nu te wachten tot ze hen gaan uitzenden. De respons van de media op de song valt me wat tegen, maar ik hoop dat na het carnaval het lied meer publiciteit krijgt.’

Sterkenburg werkt met zijn vrouw en zijn moeder, tevens eigenaresse, in Goofy’s Corner. ‘Ik ben groot geworden in de cafetaria’, zegt Sterkenburg. ‘Werken voor een baas? Ik zou niet weten hoe dat is. Het vrije in dit beroep spreekt me erg aan, maar als ik met mijn hobby mijn geld kan verdienen, dan bedenk ik me geen twee keer.’

Al laat hij voor zijn tweede grote passie soms aanbiedingen schieten. ‘Ik doe ook aan edelfiguratie’, vertelt Sterkenburg. ‘Dat zijn kleine figuratierolletjes met tekst. Ik heb gespeeld in films als Lek en Do Not Disturb, tv-series en reconstructiefilms van de politie. Onlangs had een productiemaatschappij voor de politieserie Spangen een ‘crimineel’ nodig. Ik zou in de boeien worden geslagen door Linda de Mol en Monique van de Ven. Maar de inkomsten waren te laag en er werd op een vrijdag gedraaid. Dan is het hier juist ontzettend druk.’

Reageer op dit artikel