artikel

Beurs vol wijn-spijsworkshop van (inter)nationale toppers

Horeca

De tiende editie van Wine Professional, van 9 tot en met 11 januari 2012, heeft dit jaar wijn-spijsmasterclasses met
Nederlandse Meester- en sterkoks én buitenlandse hotshots. Zoals de Spaanse ex-El Bulli-sommelier David Seijas.

Beurs vol wijn-spijsworkshop van (inter)nationale toppers

Voor professionals in de gastronomie is het inmiddels een vaste gewoonte om het nieuwe jaar te beginnen met een bezoek aan de Wine Professional. De wijn en finefoodbeurs is in 2012 aan haar tiende editie toe. Traditiegetrouw vindt de vakbeurs plaats tegelijk met de eerste drie dagen van de Horecava, van maandag 9 tot en met woensdag 11 januari. Organisator The Wine & Food Association heeft dit jaar honderd exposanten uit de wijn- en finefoodwereld vastgelegd. Daarnaast staat er een keur aan masterclasses met bekende chefs op stapel.

El Bulli en Vermeer

Opvalllend is dat dit jaar bekende namen uit het buitenland acte de présencegeven op wijnworkshops, naast Nederlandse toppers. Meest opvallend is de voormalig sommelier van het inmiddels gesloten restaurant El Bulli : David Seijas. Op dinsdag 10 januari van 3.45 tot 15.15 uur staat zijn wijnkeuze centraal. Hij licht een serie wijnen van Tamis toe. Het team van restaurant Vermeer bestaande uit Chris Naylor, Niek Beute en Simon Veldman zorgt voor de gastronomische omlijsting. Op maandag en dinsdag is er nog een speciale buitenlandse gast. Chef Miguel Rocha Vieira van restaurant Costes in Boedapest (een Michelinster en 17 punten in Gault Millau), zal bij een proeverij van Hongaarse terroirwijnen aanwezig zijn. Op maandag van 12.15 tot 13.15 uur en dinsdag van 15.00 tot 16.15 uur. Duitse Rieslings komen aan bod in een workshop die Bart de Pooter van De Pastorale in Reet (B) geeft. Deze Gault Millau’s Chef van het Jaar 2012 is er op maandag van 13:30 tot 14:30 uur. De veelzijdigheid en de gastronomische inzetbaarheid van dit druivenras zijn het uitgangspunt van de proeverij. Niet alleen buitenlandse, maar ook Nederlandse toppers uit de gastronomie komen langs om te koken bij verschillende thematische workshops. Meesterkok Erik van Loo (twee sterren en 18 punten in Gault Millau) van Parkheuvel, trapt af op de eerste beursdag om 10.45 uur. Hij gaat aan de slag met witte bourgognes van P. de Bruijn Wijnkopers. Collega Meesterkok Jonnie Boer (drie Michelinsterren, 19,5 Gault Millau) geeft een masterclass ‘sauzen om van te snoepen’ van 15.30 tot 16.45 uurop de maandag.

Istrië

Culinair zwaargewicht Sergio Herman (drie Michelinsterren, 20 Gault Millau) laat zich daarna van 17.00 tot 18.15 uur inspireren door Malvasiawijnen uit de Kroatische kustprovincie Istrië. Niet alleen de traditionele wijnlanden komen langs in de workshops. Zo staat op dinsdag een proeverij met wijn uit Bolivia op stapel. Grote vraag: is dit een wijnland van de toekomst? Naast de eerder genoemde

Hongaarse en Istrische wijnworkshops, is er eveneens een masterclass op woensdag van 14:45 tot 16:00 uur met Wouter van Laarhoven van De Molen in Kaatsheuvel (een ster, 16 punten Gault Millau). Wederom met een hoofdrol voor de malvasia-druif.

» Bekijk hier het programma van maandag

» Bekijk hier het programma van dinsdag

» Bekijk hier het programma van woensdag

Finale Grand Prix Gault Millau

Het is niet alleen maar vrijblijvend wijn proeven en koken op de WineProfessional 2012. Dertien leerlingen van de Sterklasopleiding aan het ROC van Amsterdam doen op 9 januari van 15.45-15.15 mee aan de fi nale van de Grand Prix Gault Millau. Zij gaan aan de slag met zes bekroonde Prix du Sommelierfi nalewijnen. Een jury met Sergio Herman (Oud Sluis, Sluis), Jonnie Boer (Librije, Zwolle), Bart De Pooter (De Pastrorale, Reet, België), Pieter Verheyden (sommelier Hof van Cleve, Kruishoutem, België) en Jan van Lissum (Wine & Food Association) beoordeelt de deelnemers. De beste drie combinaties vallen in de prijzen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels