artikel

12 oktober<BR>Nationale Bokbierdag

Horeca

De Nationale Bokbierdag is uitgegroeid tot een begrip bij bierliefhebbers uit heel Nederland dat zelfs tot ver over onze landsgrenzen bekendheid geniet. Bezoekersaantallen van ver boven de 100.000 zijn de laatste jaren gemeengoed geworden.
Dit jaar wordt de twaalfde editie gehouden. Veel brouwerijen, groot en klein, presenteren op 12 oktober hun nieuwe Bokbier. Traditiegetrouw maakt ook de optocht een belangrijk deel uit van het programma. Dit jaar komen veel oude bierwagens naar de Hanzestad. Behalve deze prachtige aanspanningen bevat de optocht dit jaar meer verrassingen. Alle reden dus om Zutphen te bezoeken op zondag 12 oktober.

12 oktober<BR>Nationale Bokbierdag

Programma

11.00 uur – Inspannen optocht

De optocht tijdens de Nationale Bokbierdag omvat dit jaar weer bijna honderd deelnemers. Met name de voertuigen voortgetrokken door paarden hebben een goede voorbereiding nodig. Vanaf 11.00 uur kan het publiek – tegen betaling van een euro – dit op zichzelf staande evenement op het Polplein op bedrijventerrein De Mars meemaken. Het is fascinerend om te zien hoe de koetsiers hun aanspanningen gereed maken voor vertrek. Ervaring, routine, geduld en goed materiaal zijn absolute vereisten.

Dan breekt het werk aan voor de leden van de optochtcommissie. Aan hen de taak om alle deelnemers op tijd en op nummer opgesteld te krijgen voor de tocht langs de tienduizenden toeschouwers in de straten van Zutphen.

13.30 uur – Officiële opening

De Nationale Bokbierdag 2008 wordt om 13.30 uur officieel geopend door Cor ten Barge namens de organisatie en de burgemeester van Zutphen, de heer J.A. Gerritsen. De opening heeft plaats op het centrale podium op de Houtmarkt.

13.30 uur – Bokbiermarkt

Direct na de officiële opening gaat de tapkranen open. Twintig Zutphense bedrijven presenteren een groot aantal verschillende bokbieren. Het bier kan verkregen worden in de verschillende pagodetenten.

Dit zijn de deelnemende bedrijven en het bokbier dat zij op zondag 12 oktober presenteren:

Pierrot (Amstel), De Halte (Einbäcker Bock), De Dwaasheid (Texels Bock), De Spaan (Anker), De Ruif (Amstel), Old Dutch (Hertog Jan), Camelot (Bavaria), De Deur (Brand), Corretto (Grolsch), La Venezia (De Leeuw), First Floor (Ritterbock / Warsteiner), De Korenbeurs (Brand), Barrio Latino (Erdinger), Bij d’n Open Haard (Gulpener), Hanze-Stadsbrouwerij (Hanzebock), Slijterij De Groenmarkt (Huttenkloas), Schatjes (Grolsch), Efeze (Leutebok), Chapeau (Aventus), Rstaurant Torro (nog niet bekend).

Tijdens de Bokbiermarkt zijn uiteraard ook andere dranken verkrijgbaar dan alleen bokbier. Behalve drank zijn er diverse etenswaren verkrijgbaar, zoals broodjes warm vlees, hamburgers, friet en tal van snacks.

Om 19.00 uur gaan de tapkranen dicht. De toegang tot de Nationale Bokbiermarkt is gratis.

14.00 uur – Optocht

De optocht vertrekt vanaf het Polplein aan de Dreef op bedrijventerrein De Mars. Via de Dreef en de Havenstraat trekt de bonte stoet de binnenstad in. Ook dit jaar bestaat de optocht weer uit tientallen deelnemers. Onder de optochtgangers bekenden van voorgaande jaren, maar ook vele nieuwe gezichten trekken met hun bijzondere voertuig door de stad.

De optocht legt dit jaar de volgende route af:

Polplein – Dreef – Havenstraat – IJsselkade – Marspoortstraat – Groenmarkt – Lange Hofstraat – Vispoortplein – Martinetsingel – Polsbroek – Hogestraatje – Laarstraat – Paardenwal – Berkelsingel – Rijkenhage – Overwelving – Molengracht – IJsselkade – Havenstraat – Dreef – Polplein

Omstreeks 15.30 uur is de laatste deelnemer weer terug op de parkeerplaats op het Polplein.

Meer info: www.bokbierdag.nl

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels