artikel

Acht wijn-/spijscombinaties voor de laatste zonnestralen

Horeca

Ze komen er vast wel, die warme nazomeravonden waarop gasten tot de laatste zonnestraal buiten willen zitten. Dus daarom een speciaal met acht aantrekkelijke wijn-/spijscombinaties om ze mee te verwennen en te verrassen.

Acht wijn-/spijscombinaties voor de laatste zonnestralen

Bruschettamixen met pane carasau en toscane pomodori
Wat
Grove tapenades op basis van onder andere olijven, paddestoelen, paprika, pijnboompitten en honing.
Herkomst
Mediterrane landen
Bijzonderheid
In tegenstelling tot de bekende sausachtige tapenades zijn dit grove varianten. Ze geven dus meer structuur op het brood.
Lekker met
Pane carasau: dunne, knapperige plakken brood. Kort opwarmen in de oven (ook lekker met olijfolie en zeezout). Toscane pomodori: Italiaans brood met gedroogde tomaten.
Wijn
Cesari Nibai, Soave Classico D.O.C. 2000, Italië, €4,65. Een wijn met een verfijnd aroma van groene appel en peer. Heeft een rijke ondertoon. De bittere, nootachtige smaken van de gerechten passen goed bij het ‘bittertje’ in de afdronk.
Prijs
Bruschetta vanaf €9,25 pot 1 kilo, pane carasau €4,30 per 25 plakken, Toscane pomodori €2,45 brood à 550 gram.
Extra info
De wijngaarden van Soave liggen tussen de oostelijke oever van het Gardameer en de stad Verona, in het district Veneto. De constante zoektocht van het wijnhuis Cesari naar kwaliteit heeft geleid tot de ontdekking van de eersteklas wijngaard ‘Nibai’. De druiven worden met de hand geplukt en na een zorgvuldige moderne vinificatie krijgen we een prachtige droge witte wijn, welke we tot één van de betere Soave wijnen kunnen rekenen.

Smaaksensatie: De wijn heeft een verfijnd aroma van groene appel en peer. De smaak is niet al te fris met een zekere rijpe ondertoon. De bittere, nootachtige smaken van het gerecht passen goed bij deze Soave, die vaak wordt gekenmerkt door een “bittertje” in de afdronk.

Papadums met raita
Wat
Linzencrackers
Herkomst
Indiase keuken
Bijzonderheid
De meeste van deze producten komen uit fabrieken in Groot-Brittannië.
Lekker met
Raita: yoghurtsaus met komkommer en mint
Wijn
Beaujolais Blanc Roland Bouchacourt, A.C. Beaujolais Blanc 2001, €5,50. Deze chardonnay heeft een frisse, droge smaak waarvan de zuren in de wijn uitstekend harmoniëren met de yoghurt. Mooi in combinatie met de complexe smaak van het gerecht.
Prijs
Papadums €1,40 per 100 gram, raita €2,10 per 250 ml.
Extra info
Beaujolais blanc is een vrij ongeziene wijn uit het noorden van de gelijknamige streek. De wijngaarden liggen in het uiterste noorden van de streek, vlakbij het bekende Pouilly-Fuissé. Er zijn 20 gemeenten die de productie van deze wijn voor hun rekening nemen. De smaaktypering kan worden omschreven als een frisdroge wijn met aroma’s van citr oenelisse met een nootachtig karakter van geroosterde amandelen. De wijn zal zich gedurende 3- jaar verder ontwikkelen.

Smaaksensatie: Deze frisse Chardonnay heeft een frisse, droge smaak waarvan de zuren in de wijn perfect harmoniëren met de yoghurt. De volle smaak van de Chardonnay heft het hoofd en doet niet onder voor de complexe smaak van het gerecht.


Reypenaar met mosterdsaus
Wat
Oude kaas uit Middenbeemster
Herkomst
Nederland
Bijzonderheid
De kaas rijpt ongeveer twee jaar. Proef de zoutkristallen!
Lekker met
Zwolse mosterdsaus van het Zwolse bedrijf De Wijndragers
Wijn
Domaine la Montagne d’Or, Côtes du Rhône Villages Seguret 2001, Frankrijk, €4,40. Een wijn met een bouquet van tabak, amandelen en rood fruit. De kaas maskeert de tannine en de zuren in de wijn. De kruidige smaak van de mosterd past goed bij de bittere smaak van de wijn.
Prijs
Reypenaar VSOP €13,55 per kilo, mosterdsaus €2,50 per 250 ml.
Extra info
De wijngaarden van Domaine La Montagne d’Or liggen in de wijngemeente Seguret. Het is een wijn met een dieprode kleur, in het bouquet tonen van tabak, amandelen en rijp rood fruit. De smaak is zacht en soepel met in de afdronk een zekere kruidigheid.

Smaaksensatie: De kaas maskeert als het ware de tannine en de zuren in de wijn. De kruidige smaak van de mosterd past goed bij de pittige, “jonge” smaak van de wijn.


Grof landbrood met tarama en caviar d’aubergine
Wat
Gerookte kabeljauweitjes en gegaard vruchtvlees van de aubergine
Herkomst
Frankrijk
Bijzonderheid
Het gegaarde vruchtvlees van de aubergine lijkt wat betreft structuur op kaviaar
Lekker met
Grof landbrood. Dit geeft een mooi contrast bij de gladde sauzen
Wijn
Baron de Ley Rosado, D.O.C. Rioja 2001, Spanje, €4,25. De kenmerkende, moeilijk te combineren smaak van de kabeljauweitjes en de bittere smaak van de aubergines vraagt om een kruidige wijn zonder een overdaad aan zuren. Deze rosé is vervaardigd uit Tempranillo en heeft een zekere kruidigheid met een licht bittertje.
Prijs
Tarama €2,10 per 100 gram, caviar d’aubergine €2,- per 100 gram, landbrood €3,95 per stuk.
Extra info
Bodega’s Baron de Ley is een vooruitstrevend wijnhuis die zich met name heeft toegelegd op de productie van reserva’s uit Rioja. De unieke smaak van deze reserva’s is te danken aan het gebruik van overwegend Frans eiken, dit in tegenstelling tot andere Bodega’s. Tevens produceert zij ook een witte wijn uit Viura en een rosé uit Tempranillo.

SmaaksensatieDe kenmerkende, moeilijk te combineren, smaak van de tomaten en de bittere smaak van de aubergines vraagt om een kruidige wijn met zonder een overdaad aan zuren. Deze rosé is vervaardigd uit Tempranillo en heeft een zekere kruidigheid met een licht bittertje.


Tacochios met molepoblano
Wat
Maïschips
Herkomst
Mexico
Lekker met
Molepoblano, een relish met groenten, tomaten, uien en pure chocolade.
Bijzonderheid
De saus is eveneens zeer geschikt voor het marineren van kippenpoten.
Bier
Corona, €7,- per zes. De saus is pittig. Een koele frisse Corona past daar prima bij.
Prijs
Tacochips €2,30 per 500 gram, molepoblano €11,45 per 3 kilo.

Pringels met old hickorysaus
Wat
Knapperige gelijkvormige aardappelchips in typisch Amerikaanse smaken, zoals salt & vinegar, cheese & onions of cream & chives.
Herkomst
Verenigde Staten.
Lekker met
Old Hickory, een zoet pittige barbecuesaus met rooksmaak.
Bijzonderheid
Nederlanders kennen de smaakvariaties vooral van als biersnack gegeten Engelse chips.
Wijn
Hedgerows Shiraz/Cabernet Sauvignon 2000, Australië, €3,95. Deze volle wijn heeft zeer veel zoetig fruit, hetgeen een aparte smaakcombinatie geeft met de zoet pittige saus. De gerookte smaak van de saus komt tevens in de wijn weer naar voren.
Prijs
Pringels €1,95 per 200 gram, saus €2,05 per 510 gram.
Extra info
Deze wijn komt uit Riverina, gelegen in het zuidoosten van Australië in de provincie New South Wales. De Shiraz Cabernet van Hedgerows heeft een steenrode kleur met aroma’s van pruimen, cassis, en bacon. De smaak brengt zeer veel zoetig fruit met in de afdronk een volle, sappigheid.

Smaaksensatie: Deze volle wijn heeft zeer veel zoetig fruit hetgeen een aparte smaakcombinatie geeft met de zoete, pittige saus geeft. De gerookte smaak van de saus komt tevens in de wijn weer naar voren.


Dimsums met xo
Wat
Oriëntaalse gefrituurde hapjes.
Herkomst
Azië
Lekker met
XO, een zoete chilisaus uit Thailand
Bijzonderheid
De snacks komen uit de ambachtelijke keuken van het Nijmeegse Oriëntal Plaza.
Wijn
Alevilla Rueda, D.O.C. 2001, €3,50. De frisse en bloemige smaak van de wijn combineert prima met de kruidigheid van de hapjes.
Prijs
Dimsums €9,75 per 792 gram (6 soorten), Xo €1,70 per 700 ml.
Extra info
Rueda is een wijngebied met D.O. status in het noordwesten van Spanje. Hier wordt veelal een sprankelende, frisse wijn uit Verdejo druif geproduceerd. De wijn heeft veel frisse nuances in de geur en smaak van citrusfruit, groene appel en bloesem. Een fijne afdronk met veel frisheid.

Smaaksensatie: Dikwijls wordt een frisse wijn met veel zuren geadviseerd bij dim sum. Gezien de frisse smaak van de wijn, tezamen met het bloemige, stuivende karakter van de wijn zal dit een geschikte combinatie zijn.


Pallisadebrood met rilette van eend en konfijt van uien
Wat
Grove pastij van gekonfijt vlees en een zoete garnituur van gekonfijte uien.
Herkomst
Frankrijk (rilette) en België (uienkonfijt)
Lekker met
Pallissadebrood met Provençaalse kruiden, rozijnen en vijgen.
Bijzonderheid
Adviseer gasten eerst rilette op het brood te smeren en daarna een weinig garnituur. Het brood heeft ook een zoete ondertoon. Dit is mooi bij de hartigheid van het vlees.
Wijn
Cesari Mara Vino di Ripasso, Valpolicella Classico Superiore D.O.C. 1999, €6,75. Deze wijn heeft zowel in geur als smaak een zweem van zoete kers en rozijnen. De verfijnde, ronde smaak past prima bij het zoetige van de uien en de vettigheid van de rilette.
Prijs
Eendenrilette, €11,75 per kilo, pallisadebrood €1,95 per 450 gram, uienkonfijt €8,65 per 1500 gram.
Extra info
Mara is een Valpolicella Classico Superiore, welke in november na de oogst verrijkt wordt met druivenschillen afkomstig van Amarone wijn. Door toevoeging van de druivenschillen ontstaat een tweede gisting, die op de schilletjes van de Amarone druiven plaatsvindt. Dit is een gebruik dat alleen in de streek Veneto wordt toegepast. De wijn gaat na de tweede gisting op grote fusten voor een periode van 6 tot 8 maanden en vervolgens worden de flessen Ripasso wijn 4 tot 6 maanden horizontaal opgeslagen voordat zij verkocht mogen worden. Het resultaat is een volle stevige rode wijn met een zachte ontwikkelde smaak en afdronk.

Smaaksensatie: Deze wijn heeft zowel in de geur en smaak een zweem van zoete kers en rozijnen. De verfijnde, ronde smaak past perfect bij het zoetige van de vijgen en rozijnen. De ietwat vettige smaak van de Rilette past zeer goed bij de krachtige, volle smaak van de wijn.