artikel

Achtergrond: De Moberg Jaren

Horeca

De aankondiging van het vertrek van Anders Moberg als hoogste baas bij het retail-concern Ahold kwam afgelopen week als een donderslag bij heldere hemel. Zibb Retail kijkt terug op de vier jaar Moberg en de erfenis die hij achterlaat.

Achtergrond: De Moberg Jaren

Anders Moberg heeft als topman van Ahold het Nederlandse retaillandschap definitief veranderd. De enorme ophef over zijn bonus zorgde voor wat bijna een kopersstaking genoemd mocht worden bij Albert Heijn. Een nieuwe klap voor het Ahold-concern dat door het boekhoudschandaal al stevig was aangeslagen. Het antwoord van Albert Heijn was hard en doeltreffend: de prijzenslag die AH weer tot dé dominante formule van Nederland maakte.

Waar eerdere directies van Ahold nog hun veto hadden uitgesproken over het aanpakken van het slechte prijsimago van AH, gaf Moberg het groene licht aan Dick Boer. Daarmee is de erfenis van Anders Moberg voor de Nederlandse detailhandel duidelijk, een toegenomen aandacht voor prijs. Dat de prijzenslag tevens bijdroeg aan de ondergang van de grootste concurrent Laurus was daarbij een bonus. Ahold verstevigde bovendien de greep op dochteronderneming Schuitema, waardoor de positie op de Nederlandse foodmarkt nog nooit zo sterk is geweest als nu.

Dat is dus een succesverhaal voor Ahold dat op kleinere schaal ook voor de andere Nederlandse keten Etos en in mindere mate Gall & Gall gold. Nationaal staat Ahold er dus florissant voor. Voor het hele concern is dat een stuk minder het geval. Moberg werd in eerste instantie binnengehaald om het concern na het boekhoudschandaal zijn oude status te bezorgen. Deze missie kan slechts met flinke reserves als succesvol afgerond worden beschouwd.

De financiële crisis bij Ahold werd bezworen met behulp van de verkoop van winkelketens in Noord- en Zuid-Amerika. De onderhandelingen met boze beleggers leidden tot een kostbare, maar succesvolle schikking. Het krediet voor deze twee successen kan echter aan andere mensen worden toegeschreven, de Fin Hannu Ryöppönen gaf leiding aan de financiële reddingsoperatie, terwijl Peter Wakkie het schip bestuurde dat alle juridische obstakels omzeilde. Moberg verdient lof dat hij de juiste mensen op de juiste plek heeft gezet.

Zijn belangrijkste uitdaging was echter het zoeken van een toekomstperspectief voor Ahold. Het succes van Albert Heijn verbloemt daarbij in Nederland een beetje dat het concern zelf helemaal niet zo goed draait. De laatste kwartaalcijfers waren teleurstellend en de molensteen van de dochteronderneming US Foodservices hangt nog altijd om de nek van het bedrijf.

Na de sanering gebeurde er eigenlijk niets meer bij Ahold. De aandelenkoers herstelde zich redelijk naar ruim 9 euro, maar wist nooit in de dubbele cijfers te geraken. Geen wonder dat hedgefunds met een pakketje Ahold-aandelen herrie begonnen te schoppen en al verscheidende malen aandrongen op opsplitsing van het supermarktconcern. Het ABN Amro-scenario waarbij een Nederlands bedrijf mogelijk wordt verscheurd door concurrenten, dreigt ook voor Ahold.

Op de valreep leek Ahold enkele weken geleden ineens een nieuwe richting in te willen slaan. De geruchten dat het concern de belangrijkste kandidaat was om Hema over te nemen, wees op een nieuwe strategie voor Ahold waarbij de internationale trend van de groeiende samensmelting van food- en non-food zou worden gevolgd. De strategie werd echter niet gesteund, wat tot het onverwachte vertrek van Moberg leidde., Daarmee is het Hema-plan ook van de baan en is het nog altijd onduidelijk hoe Ahold er over vijf of tien jaar voor moet staan.

Daarmee laat Moberg een concern achter dat weliswaar het boekhoudschandaal achter zich heeft gelaten, maar waar ook nog enorm veel vraagtekens openstaan. Het rapportcijfer voor de voormalige Ikea-bestuurder is dan ook hooguit een mager zesje. Dat is eigenlijk te weinig.

Zie ook: Nieuw elan bleef onder Moberg uit

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels