artikel

Albert Kooy…. over tomatenketchup

Horeca

De zomer geeft veel groenten en die smaken zou je willen bewaren. Het maken van ketchup of het inmaken van augurken zijn dan ook echt zomerse aangelegenheden. Op het Koning Willem I College, waar Albert Kooy doceert, zijn ze druk bezig om tomatenketchup te maken en augurken te wecken. Hoe dat in zijn werk gaat leest u hier.

Albert Kooy…. over tomatenketchup

Tomatenketchup

  • 5 kg rijpe tomaten
  • 100 gr. tomatenpuree
  • 2 dl. azijn
  • 3 uien
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 Spaanse pepers
  • 1 rode paprika
  • 50 gr. verse gember
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 theelepel oregano
  • 3 tenen knoflook
  • 250 gr. rietsuiker
  • Alle ingrediënten (behalve de suiker) koken gedurende een uur. Suiker toevoegen en nog eens vijftien minuten koken. Daarna alles zeven en verder inkoken tot het ingedikt is. Af laten koelen en in gesteriliseerde potten bewaren.

    Inmaken augurk

  • 1 kg augurk
  • 500 gr. zeezout
  • 200 gr. suiker
  • Augurken wassen en drie uur in het zout met de suiker bewaren. Daarna afspoelen, uit laten lekken en in schoongemaakte weckpotten verdelen.