artikel

Aspergetijd!

Horeca

Mei is volop de tijd voor het witte goud. Vandaar dat de culinaire redactie deze punch wijdt aan de asperge en alle horeca-acitiviteiten eromheen, in alle windstreken van Nederland.

Aspergetijd!

Een enige bijeenkomst
En de opening van het aspergeseizoen 2003 vindt dit jaar plaats in Rotterdam. Rotterdam? Ja, echt. Afgezien van goedwillende amateur die in de schaduw van voorbijrazende intercity zijn witte goud kweekt, is er in de Maasstad geen aspergeteler te bekennen. Toch was de Kunsthal 17 april het toneel van de aftrap van het seizoen. Mies Bouwman opende een expositie met aspergeschalen. Driesterrenkok Cees Helder van het Rotterdamse Parkheuvel kreeg uit handen van aspergekoningin Diana Post de oorkonde waarmee hij zichzelf aspergeambassadeur 2003 mag noemen. ‘Asperges serveren op de klassieke wijze met ham, eieren en botersaus, vind ik nog steeds de mooiste manier’, aldus Helder. Vins d’Alsace schonk de aspergewijn van 2003, een pinot blanc van Domaine Rieflé. Bertus Liefting, chef-kok van restaurant Hamert in Wellerlooi, verzorgde apergeamuses, die gretig aftrek vonden onder het gevolg van de aspergekoningin (met de bus uit Limburg) en de Rotterdamse culturele chic. ‘Er gebeurt zo veel leuks in de Kunsthal. Echt enig. Heb je Chiem van Houwelinge al een handje gegeven?’

Brabandse beste
Traditiegetrouw laat het Brabants Asperge Genootschap elk jaar weer van zich horen. Dit keer met een leuk nieuwtje: volgend aspergeseizoen kunnen ze asperges gaan steken in Madurodam. Ze krijgen daar een aspergeveld.

Maar dat is volgend jaar pas. Dit jaar waren er andere activiteiten zoals een aspergeproeverij. De beste asperges, vijfdejaars Horlim, kwam van aspergeboerderij Boshoven in Riethoven. Om lekker te genieten van bereide asperges, moeten inwoners van het Brabantse land naar de Helvoirtse Hoeve in Helvoirt. Deze eetgelegenheid heeft na een rondvraag onder consumenten de titel ‘Aspergerestaurant van Brabant’ gekregen.

Eigenaar Wil van Bruchem en chef-kok Stefan Maurix mochten de bijbehorende onderscheiding in ontvangst nemen onder toeziend en goedkeurend oog van de heren van het Genootschap.

Veldrijden
Nee, deze heuveltjes zijn niet geschikt als hindernis in een fietsparcours. Het zijn toch echt aspergebedden. Misschien denken ze daar in de Achterhoek anders over, getuige deze foto. Of dit gezelschap ook gefietst heeft over de velden is niet bekend. Het is in ieder geval een prima manier om het fietsasperge-arrangement van Golden Tulip De Scheperskamp in Lochem onder de aandacht te brengen. Fietsers kunnen de velden bezichtigen en asperges steken. Samen met de plaatselijke aspergeteler, het bestuur van de Larense Fietsvierdaagse en vertegenwoordiger van Pernod Ricard gaf directeur Hegger de aftrap voor de promotie van Achterhoekse asperges. Ook Bon Aparte in Barchem en Tulip Inn Alpha in Lochem gaan aan de slag met het ‘witte goud’.Dol op asperges
Ze komt uit Limburg, heet Diana Post, is fotograaf en heeft mede dankzij haar aspergeschiltalenten de titel ‘Aspergekoningin 2003’ gewonnen. Met drie meiden wierp ze zich begin dit jaar in de strijd. Ze maakte een promotiefilm, schudde heel veel handjes en schilde asperges. De beloning kwam tijdens een boottocht op de Maas. 75 van de 100 cultureel actieve Arcenaren kozen Post tot koningin. Samen met haar twee hofdames deed ze haar opwachting op verschillende aspergefestijnen. Ze reisde er zelfs voor naar België en Duitsland af. ‘Ik zie dit vooral als een manier om mijn eigen bedrijf te promoten’, vindt Post. ‘Bovendien, ik ben echt dol op asperges. Drie jaar geleden was er een aspergekoningin die ze helemaal niet lekker vond. Daar moet je toch niet aan denken.’Lekker Zeeuws
Vier Zeeuwse restaurants (Peper & Zout, De 7de hemel, De Gespleten Arend en De Mug) hebben de burgemeester van Middelburg weten te strikken om asperges te steken. Van Zeeuwse bodem wel te verstaan. Dat bleek lastiger voor de burgervader dan verwacht. Poseren ging hem wat makkelijker af zoals op de foto te zien is. Na deze happening is het aspergeseizoen voor de vier Zeeuwse bedrijven geopend. Ze serveren de seizoensgroente onder de het motto ‘Lekker Zeeuws.’

Nederlands creatiefste
De provincie Noord-Brabant heeft niet alleen zijn eigen beste aspergerestaurant (Helvoirtse Hoeve) maar ook dat van Nederland. De makers van Culinaire Saisonnier hebben de Treeswijkerhoeve in Waalre tot ‘Aspergerestaurant van het Jaar 2003’ uitgeroepen. Volgens het culinaire vakblad is het koksteam van deze eetgelegenheid, chef-kok Dick Middelweerd en souschef Ralph Drost, het creatiefste met het koken met asperges. Op de kaart staan bijvoorbeeld gebakken coquilles met in basilicum gemarineerde asperges, aspergerisotto, gefrituurde asperges omwikkeld met ham en een jus van morieljes. Niet alleen de restaurantgasten genieten van deze gerechten. Ook de aspergeboeren in de omgeving worden wel eens verrast om tussen de aspergebedden te genieten van de creaties van Middelweerd en Drost.

Asperge en ansjovis
Niet alleen Limburgse koks weten raad met de ‘koningin onder de groenten.’ Ook in Bergen op Zoom kan kok Alain Yperlaan prima uit de voeten met asperges. De kok is eigenaar van restaurant Estronino. Hij combineert het witte goud niet met de traditionele ham en eieren maar met regionale Bergse producten: ansjovis en aardbeien. Vanaf medio mei serveert Yperlaan een ansjovis-aardbeien-aspergemenu. Maar niet op de traditionele manier zoals ze in Bergen op Zoom gewend zijn. Estronino verwerkt de regionale ingrediënten net even anders. Bijvoorbeeld een salade van ingelegde asperges met coquilles, gegrilde ansjovis met rode pesto, speenvarkens met aardbeiensaus en gesauteerde asperges.

Cullinaire markt
Vier restaurants in het noorden des lands hebben de handen ineengeslagen. Ze organiseren op zondag 18 mei een culinaire aspergemarkt bij Gasterei de Seghesteen in Slochteren. Naast eigenaar en chef-kok Hans van Diest van de Gasterei maken de chef-koks van de andere drie deelnemende bedrijven (De Piekenier in Oudeschans, de Vlindertuin in Zuidlaren en ’t Korensant in Kloosterenburen) hun favoriete asperge gerechten. Naast de restaurateurs ondersteunen een aspergeteler, een wijnhandel, visleverancier en een horecagroothandel het evenement.

Een enige bijeenkomst
En de opening van het aspergeseizoen 2003 vindt dit jaar plaats in Rotterdam. Rotterdam? Ja, echt. Afgezien van goedwillende amateur die in de schaduw van voorbijrazende intercity zijn witte goud kweekt, is er in de Maasstad geen aspergeteler te bekennen. Toch was de Kunsthal 17 april het toneel van de aftrap van het seizoen. Mies Bouwman opende een expositie met aspergeschalen. Driesterrenkok Cees Helder van het Rotterdamse Parkheuvel kreeg uit handen van aspergekoningin Diana Post de oorkonde waarmee hij zichzelf aspergeambassadeur 2003 mag noemen. ‘Asperges serveren op de klassieke wijze met ham, eieren en botersaus, vind ik nog steeds de mooiste manier’, aldus Helder. Vins d’Alsace schonk de aspergewijn van 2003, een pinot blanc van Domaine Rieflé. Bertus Liefting, chef-kok van restaurant Hamert in Wellerlooi, verzorgde apergeamuses, die gretig aftrek vonden onder het gevolg van de aspergekoningin (met de bus uit Limburg) en de Rotterdamse culturele chic. ‘Er gebeurt zo veel leuks in de Kunsthal. Echt enig. Heb je Chiem van Houwelinge al een handje gegeven?’

Brabandse beste
Traditiegetrouw laat het Brabants Asperge Genootschap elk jaar weer van zich horen. Dit keer met een leuk nieuwtje: volgend aspergeseizoen kunnen ze asperges gaan steken in Madurodam. Ze krijgen daar een aspergeveld.

Maar dat is volgend jaar pas. Dit jaar waren er andere activiteiten zoals een aspergeproeverij. De beste asperges, vijfdejaars Horlim, kwam van aspergeboerderij Boshoven in Riethoven. Om lekker te genieten van bereide asperges, moeten inwoners van het Brabantse land naar de Helvoirtse Hoeve in Helvoirt. Deze eetgelegenheid heeft na een rondvraag onder consumenten de titel ‘Aspergerestaurant van Brabant’ gekregen.

Eigenaar Wil van Bruchem en chef-kok Stefan Maurix mochten de bijbehorende onderscheiding in ontvangst nemen onder toeziend en goedkeurend oog van de heren van het Genootschap.

Veldrijden
Nee, deze heuveltjes zijn niet geschikt als hindernis in een fietsparcours. Het zijn toch echt aspergebedden. Misschien denken ze daar in de Achterhoek anders over, getuige deze foto. Of dit gezelschap ook gefietst heeft over de velden is niet bekend. Het is in ieder geval een prima manier om het fietsasperge-arrangement van Golden Tulip De Scheperskamp in Lochem onder de aandacht te brengen. Fietsers kunnen de velden bezichtigen en asperges steken. Samen met de plaatselijke aspergeteler, het bestuur van de Larense Fietsvierdaagse en vertegenwoordiger van Pernod Ricard gaf directeur Hegger de aftrap voor de promotie van Achterhoekse asperges. Ook Bon Aparte in Barchem en Tulip Inn Alpha in Lochem gaan aan de slag met het ‘witte goud’.Dol op asperges
Ze komt uit Limburg, heet Diana Post, is fotograaf en heeft mede dankzij haar aspergeschiltalenten de titel ‘Aspergekoningin 2003’ gewonnen. Met drie meiden wierp ze zich begin dit jaar in de strijd. Ze maakte een promotiefilm, schudde heel veel handjes en schilde asperges. De beloning kwam tijdens een boottocht op de Maas. 75 van de 100 cultureel actieve Arcenaren kozen Post tot koningin. Samen met haar twee hofdames deed ze haar opwachting op verschillende aspergefestijnen. Ze reisde er zelfs voor naar België en Duitsland af. ‘Ik zie dit vooral als een manier om mijn eigen bedrijf te promoten’, vindt Post. ‘Bovendien, ik ben echt dol op asperges. Drie jaar geleden was er een aspergekoningin die ze helemaal niet lekker vond. Daar moet je toch niet aan denken.’Lekker Zeeuws
Vier Zeeuwse restaurants (Peper & Zout, De 7de hemel, De Gespleten Arend en De Mug) hebben de burgemeester van Middelburg weten te strikken om asperges te steken. Van Zeeuwse bodem wel te verstaan. Dat bleek lastiger voor de burgervader dan verwacht. Poseren ging hem wat makkelijker af zoals op de foto te zien is. Na deze happening is het aspergeseizoen voor de vier Zeeuwse bedrijven geopend. Ze serveren de seizoensgroente onder de het motto ‘Lekker Zeeuws.’

Nederlands creatiefste
De provincie Noord-Brabant heeft niet alleen zijn eigen beste aspergerestaurant (Helvoirtse Hoeve) maar ook dat van Nederland. De makers van Culinaire Saisonnier hebben de Treeswijkerhoeve in Waalre tot ‘Aspergerestaurant van het Jaar 2003’ uitgeroepen. Volgens het culinaire vakblad is het koksteam van deze eetgelegenheid, chef-kok Dick Middelweerd en souschef Ralph Drost, het creatiefste met het koken met asperges. Op de kaart staan bijvoorbeeld gebakken coquilles met in basilicum gemarineerde asperges, aspergerisotto, gefrituurde asperges omwikkeld met ham en een jus van morieljes. Niet alleen de restaurantgasten genieten van deze gerechten. Ook de aspergeboeren in de omgeving worden wel eens verrast om tussen de aspergebedden te genieten van de creaties van Middelweerd en Drost.

Asperge en ansjovis
Niet alleen Limburgse koks weten raad met de ‘koningin onder de groenten.’ Ook in Bergen op Zoom kan kok Alain Yperlaan prima uit de voeten met asperges. De kok is eigenaar van restaurant Estronino. Hij combineert het witte goud niet met de traditionele ham en eieren maar met regionale Bergse producten: ansjovis en aardbeien. Vanaf medio mei serveert Yperlaan een ansjovis-aardbeien-aspergemenu. Maar niet op de traditionele manier zoals ze in Bergen op Zoom gewend zijn. Estronino verwerkt de regionale ingrediënten net even anders. Bijvoorbeeld een salade van ingelegde asperges met coquilles, gegrilde ansjovis met rode pesto, speenvarkens met aardbeiensaus en gesauteerde asperges.

Cullinaire markt
Vier restaurants in het noorden des lands hebben de handen ineengeslagen. Ze organiseren op zondag 18 mei een culinaire aspergemarkt bij Gasterei de Seghesteen in Slochteren. Naast eigenaar en chef-kok Hans van Diest van de Gasterei maken de chef-koks van de andere drie deelnemende bedrijven (De Piekenier in Oudeschans, de Vlindertuin in Zuidlaren en ’t Korensant in Kloosterenburen) hun favoriete asperge gerechten. Naast de restaurateurs ondersteunen een aspergeteler, een wijnhandel, visleverancier en een horecagroothandel het evenement.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels