artikel

Award-winnaar verkast naar hoofdkantoor DSM

Horeca

Voor Jean-Claude Engelen kan het jaar eigenlijk al niet meer stuk. Als cateringmanager van het bedrijfsrestaurant van Sanoma Uitgevers B.V. in Hoofddorp won hij dit jaar de eerste Nationale Catering Award en mag hij zich samen met zijn medewerkers winnaar noemen van de Star Award 2003 van Sodexho, een beloning voor de beste locatie van de cateraar. De hoogste tijd dus om hem aan het grote publiek voor te stellen.

Award-winnaar verkast naar hoofdkantoor DSM

Naam: Jean-Claude Engelen / Leeftijd: 37 jaar.
Functie: Cateringmanager namens Sodexho. Tot voor kort bij Sanoma Uitgevers B.V. in Hoofddorp en binnenkort bij DSM in Heerlen.
Opleiding: Middelbare Hotelschool in Heerlen, met afrondende stage in Zwitserland.
Achtergrond: Jean-Claude Engelen begon zijn arbeidsleven bij Golden Tulip Hotel Barbizon Schiphol. De eerste drie maanden in het restaurant, daarna negen maanden in de functie van ‘Chief steward’. Na dat jaar maakte hij de overstap naar de wereld van de catering en kwam hij in dienst bij Van Hecke (tegenwoordig Sodexho). Eerst acht jaar in het bedrijfsrestaurant van Holland Casino in Amsterdam en vanaf 1998 als cateringmanager in het restaurant van Sanoma Uitgevers (voorheen VNU). In 2001 maakte hij een uitstapje naar Party Plus (tegenwoordig Sodexho Prestige) als foodmanager, maar dat duurde slechts vijf maanden. Over enkele weken begint hij als cateringmanager in het bedrijfsrestaurant van DSM in Heerlen.
Burgerlijke staat: gehuwd en vader van drie kinderen: Joep, Pim en Roel.
Vakliteratuur: Catering Magazine. Daarnaast veel publicaties via het internet.

De uitspraak ‘stoppen op het hoogtepunt’ zou voor Jean-Claude Engelen een toepasselijke zijn. Hij heeft zijn laatste werkdag in Hoofddorp er zojuist opzitten en begint na een korte vakantie als cateringmanager bij het hoofdkantoor van DSM in Heerlen, waar hij onder andere de directie en Raad van Bestuur dagelijks tot het nuttigen van een hapje en een drankje moet verleiden. Chique en exclusief luidt het nieuwe devies. Een mooie uitdaging na twee gewonnen prijzen.Noemen ze dat geluk of heb je die nieuwe baan afgedwongen door het winnen van twee prijzen dit jaar?
‘De overplaatsing is gedeeltelijk gebeurd op eigen verzoek. Mijn vrouw en ik zijn geboren en getogen in Limburg en de wil om terug te keren werd de laatste tijd steeds sterker. Daarom heb ik Sodexho gevraagd uit te kijken naar een werkplek in het zuiden van het land. Dat het zo’n mooie locatie is geworden, had ik natuurlijk niet in de hand. Die heeft Sodexho uitgekozen. Niet dat ik zomaar op elke plek aan de slag zou gaan, maar dit is natuurlijk wel heel mooi. De uitdaging ligt echt in de kwaliteit, ik heb de taak het aanbod een injectie te geven.’

Heb je nog reacties gekregen op het winnen van de Nationale Catering Award?
‘Op de avond van de uitreiking, ik was nog aanwezig in Fort Voordorp, belde algemeen directeur Hans Rijnierse via mijn mobiele telefoon om me te feliciteren. Bij Sanoma Uitgevers werd een artikeltje geplaatst op het Intranetsysteem, waardoor veel mensen mij feliciteerden als ze in het restaurant kwamen en een bloemetje of een kaartje stuurden. Ook van veel andere locaties van Sodexho heb ik felicitaties ontvangen en op de maandag na de uitreiking werd ik verrast door een bezoek van de clusterdirectie, met gebak en champagne. Wie ook veel belangstelling toonden, waren de leveranciers. Dat verbaasde me misschien nog wel het meest, omdat ik niet had gedacht dat zij van de uitreiking van de Award op de hoogte zouden zijn. Maar ze hadden het gehoord of gelezen.’

Waarom hebben jij en je medewerkers deze prijzen gewonnen?
‘We zijn niet bewust bezig geweest met het winnen van de Star Award. Ik denk dat de opstelling naar de pandbewoners heel goed is. Service staat hoog in het vaandel, proberen datgene te realiseren wat de gast vraagt. De medewerkers doen regelmatig iets met front cooking, dan serveren ze bijvoorbeeld ter plekke gemaakte warme broodjes. Het wordt gewaardeerd en levert financieel ook nog wat op. Daarnaast huisvesten in het pand zo’n vijftig tijdschriften, die regelmatig iets te vieren hebben en daarbij de catering inschakelen. Daardoor kunnen de medewerkers creatief werken. En wat ook meespeelt, denk ik, zijn de resultaten van het klanttevredenheidsonderzoek dat eens per twee jaar wordt gehouden. De laatste keer scoorden we 95 procent. Het publiek is jong en trendy en veeleisend, maar toch ook weer niet zo heel erg moeilijk.’

En dat was ook de basis voor het winnen van de Nationale Catering Award?
‘Mijn divisiemanager heeft me voorgedragen, omdat ik onder andere aan de basis heb gestaan van de menucyclus die Sodexho nu gebruikt. Dat stond ook op het aanmeldingsformulier. Toen ik nog werkzaam was in het bedrijfsrestaurant van het Amsterdamse casino werkte ik met een eigen menucyclus. Daarvoor gebruikte ik een Excel-sheed, die met een paar modificaties door iedereen te gebruiken was. Dit bestand werd eerst regionaal gebruikt en fungeert nu als grondlegger voor de landelijke menucyclus van Sodexho. Ik wil hier nogmaals benadrukken dat ik vind dat de Nationale Catering Award een prijs is voor het gehele team. Want als zij niet zouden functioneren, had ik de prijs nooit gewonnen.’

Maar daarvoor ben je cateringmanager. Sta je ook nog wel eens in de keuken of achter de afgiftebalie?
‘In het bedrijfsrestaurant van Sanoma Uitgevers niet veel. Ik werkte daar met negentien medewerkers en dan ben je vooral regelaar en organisator. Alleen in geval van nood sprong ik feitelijk nog bij. Zoiets sluipt er ongemerkt in. In Heerlen krijg ik te maken met zeven medewerkers en daardoor wordt mijn operationele functie waarschijnlijk wel een beetje anders, ontstaat er wellicht een mix. In 2001 heb ik vijf maanden gewerkt als foodmanager voor de partycateringtak van Sodexho, maar dat beviel niet. Ik hield me bezig met automatisering, maar had er vooraf een heel andere voorstelling van. Ik wist dat het alleen kantoorwerk zou zijn, maar heb me er desondanks toch op verkeken en keerde na vijf maanden terug op mijn oude werkplek. Neemt niet weg dat ik nog steeds denk dat het goed vertoeven is in de partycatering. Op dit moment heb ik het echter enorm naar mijn zin als cateringmanager. En een nieuwe uitdaging lonkt!’