artikel

Begin mosselseizoen drie weken uitgesteld

Horeca

YERSEKE – De Nederlandse mosselhandelaren hebben maandag besloten het begin van het mosselseizoen drie weken uit te stellen. De schelpdieren blijken nog niet voldoende rijp. De handelaren verwachten dat de kwaliteit in drie weken sterk zal verbeteren. Dat heeft het Productschap Vis maandag bekendgemaakt.

Aanvankelijk was het de bedoeling het mosselseizoen 18 juli te beginnen. Dat wordt nu 8 augustus. Om 12.00 uur vertrekt dan de karavaan met vrachtwagens van mosselhandelaren naar de afnemers in België en Nederland. Een dag later zijn de schelpdieren overal te koop. Uit de monsters die afgelopen week op de mosselveiling in Yerseke zijn aangevoerd blijkt dat de kwaliteit van de mosselen nog niet voldoende is. Bovendien is de aanvoer van mosselen uit de Waddenzee, het belangrijkste productiegebied, dit seizoen vertraagd.

Roet in eten
Vooral voor de afnemers is het uitstel vervelend. ‘Er worden hele campagnes gevoerd aan het begin van het mosselseizoen’, zegt directeur A. Leerling van het Mosselkantoor in Yerseke. ‘Nu gooien wij anderhalve week van tevoren roet in het eten.’ Volgens hem zijn vooral Belgische afnemers de dupe. ‘Daar eten mensen vaak buiten de deur en is mosselen eten een echte volksgewoonte.’
Het is in het verleden wel eerder gebeurd dat het mosselseizoen moest worden uitgesteld om de mosselen meer tot wasdom te laten komen. Dit keer kwam daarbij het probleem van de aangroei van witte algen in de vorm ‘van pokken’ op de schelpen. Het is volgens Leerling voor fabrieken een enorm karwei die keiharde aangroeisels te verwijderen. Dat gebeurt handmatig. De ervaring leert dat die pokken na verloop van tijd wat zachter worden, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden weggehaald. Financiële gevolgen voor de mosselhandel verwacht Leerling niet. ‘Er gaan geen mosselen verloren, het is puur een kwestie van uitstel.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels