artikel

Behandel frambozen voorzichtig

Horeca

Frambozen zijn net zoals de aardbei en de braam schijnvruchten. Ze bestaan uit kleine vruchtjes die op een kern samengepakt zitten. De kleur van frambozen kan variëren van rozerood tot dieprood.

Behandel frambozen voorzichtig

De framboos maakt deel uit van de rozenfamilie. De vrucht wordt al duizenden jaren verbruikt, niet alleen om haar heel aparte, aromatische smaak, maar ook om medicinale redenen. Oorspronkelijk was de Wilde framboos een bosplant, die een groot verspreidingsgebied kende. Als cultuurplant werden frambozen vermoedelijk al vanaf de zestiende eeuw in Engeland aangeplant en verbouwd.

Bewaar- en kooptips

  • Uit eigen land van half mei tot oktober verkrijgbaar. Het hoogseizoen is in juli en augustus. In de winter worden frambozen soms geïmporteerd uit de Verenigde Staten en uit Chili.
  • Frambozen worden rijp geplukt. Daardoor zijn ze erg kwetsbaar. Koop frambozen bij voorkeur op dezelfde dag dat ze gegeten worden. Goede rijpe frambozen zijn zacht, hebben een glanzend dieprode kleur en ruiken lekker.
  • Bewaar frambozen in de groentelade van de koelkast maximaal één tot twee dagen.
  • Was frambozen voorzichtig en laat ze in een kleine zeef uitlekken. Eventuele kroontjes heel voorzichtig verwijderen.

Bereidingen

  • Na voorzichtig spoelen kunnen ze rauw verbruikt worden
  • Frambozen smaken heerlijk in de vorm van moes, saus of coulis bij ijs, pannenkoeken of hartige bereidingen. Verder zijn frambozen te gebruiken als garnering, in fruitsalades of in azijnen.
  • Verwijder de kroontjes pas na het wassen om sapverlies te vermijden

Gezondheid
Frambozen zijn vezelrijk, bevatten veel vitamine C en zijn caloriearm.
Voedingswaarde per 100 gram

  • Energie: 92 kJ, 22 kcal
  • Voedingsvezels: 7,4 gram
  • Koolhydraten: 4 mg
  • Eiwitten: 1,4 gram
  • Vitamine C: 5 mg

Soorten/rassen frambozen:

  • Brabant: frambozen van de soort Brabant zijn te herkennen aan de lichtrode, kleine tot middelgrote ronde vructhjes.
  • Korb-Füller: deze soort draagt middelgrote tot grote, smakelijke vruchten.
  • Rumiloba: laat rijpende, intensief geurende, zoete vruchten met uitgebalanceerde smaak.
  • Schönemann: frambozen van deze traditionele soort zijn zoet en geurig. Grote vruchten die laat rijpen.
  • ZEFA 3: frambozen van deze soort zijn groot en aromatisch, niet te zoet en niet te zuur.
  • Glen Prosen: Laat rijpende, stevige, zurige vruchten met een aangename smaak.
  • Eve-rest: Gele frambozen. Deze gele vruchten spelen in de frambozencultuur een ondergeschikte rol.
  • Autumn Bliss:Frambozen van deze soort hebben een uitstekende balans tussen zoet en zuur en een heerlijke smaak.