artikel

Belegde broodjes

Horeca

In de stad waar ik als klein jongetje opgroeide, bezocht ik met mijn ouders wel eens een broodjeszaak. Dat was altijd op een zaterdagmiddag in het voor- of najaar wanneer het weer de hoogste tijd was om de hele familie met het oog op de zomer of winter in het nieuw te steken. Zo ging dat, bijna vier decennia geleden. Toen was ‘stadten’ nog een gepland uitje en eerder noodzaak dan fun. Niettemin probeerden mijn ouders het passen van een nieuwe outfit tussendoor op te vrolijken met het drinken van een kopje koffie en voor de kleine Eric een glaasje chocomel. Bij voorkeur werd daarbij ook een belegd broodje genuttigd. En dat deden wij dus in een broodjeszaak. Keuze zat, in mijn geboorteplaats.

In mijn herinnering waren de belegde broodjes destijds nog overzichtelijk. Je nam een zacht bolletje met bijvoorbeeld kaas, rosbief, ei, tartaar, heel soms kroket of een broodje halfom. Ze hapten eenvoudig weg, uit de hand dan wel met mes en vork. De garnering bestond hoogstens uit ui op de tartaar en zout en peper op het in plakjes gesneden ei. Anno 2000 kom ik nog steeds in broodjeszaken. Sinds mijn jonge jaren heeft het belegde broodje echter een enorme vlucht genomen. Zacht, hard, wit, bruin, met sesam of met maanzaad, ze zijn er in alle soorten en maten. En dan het beleg. De broodjes worden steeds verder opgetuigd. De parmaham krijgt gezelschap van blaadjes gemengde sla, schijfjes tomaat en olijfplakjes. Vis wordt met vlees of zelfs kaas gecombineerd, met daar bovenop een exotisch sausje en diverse kruidentakjes. Het zijn vaak ware kunstwerken en wat zullen ze lekker smaken. Aanvallen dus! Maar dan kan er een probleem om de hoek kijken. Hoe eet ik zo’n broodje, met name als het een harde korst heeft? Ik heb al enkele keren een waar gevecht met zo’n sculptuur moeten leveren om het zonder knoeien naar binnen te krijgen. Dat lag misschien niet eens zozeer aan de, letterlijk, stapel ingrediënten. Het botte mes bleek de boosdoener. Een fraai opgemaakt hard broodje met meerdere componenten is een lust voor het oog en zien doet eten. Maar zorg dan dat het bestek eveneens in orde is. Het oog van uw klant wil wat, maar de tong ook!

Eric Klop
Hoofdredacteur Snackkoerier

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels