artikel

Ben ik een té leuke baas?

Horeca

Ik kan uitstekend met mijn medewerkers overweg, maar uiteindelijk ben ik verantwoordelijk voor het bedrijf. Soms moet ik harde maatregelen nemen. Hoe doe ik dat zonder de sfeer aan te tasten? Houd afstand, wees geloofwaardig en hak knopen door.

Ben ik een té leuke baas?

U bent eigenaar van een succesvol horecabedrijf waar de goede samenwerking van afstraalt. De medewerkers hebben het naar hun zin, het is gezellig, er wordt gelachen en ze werken hard. U bent te benijden, zo lijkt het. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Misschien is de verstandhouding wel té goed. In dat geval ligt er een probleem.Stel dat u een of meer medewerkers moet ontslaan omdat de omzet tegenvalt. Wat dan? De relatie met uw medewerkers is zó goed, dat u het niet over uw hart kunt verkrijgen om keuzes te maken. U blijft de beslissing maar uitstellen. Uw reserves raken uitgeput en uw accountant waarschuwt voor een naderend faillissement.Doordat u te betrokken bent met uw medewerkers, heeft u de grip op uw onderneming verloren. U bent de situatie niet meer de baas, en daar is niemand bij gebaat. U stelt de werkgelegenheid van al uw medewerkers, inclusief die van uzelf, hierdoor in de waagschaal. Te betrokkenOm de teugels in handen te kunnen houden is het belangrijk om niet té betrokken te worden met uw medewerkers. Enthousiasme is prima, maar bewaar een zekere afstand. Dit schept ruimte om onderstaande punten te ontwikkelen. Medewerkers zien een goede baas als volgt:· U bent geloofwaardig. U heeft een open relatie met uw medewerkers. Zij weten dat zij bij u terecht kunnen. Zonder dat u één van hen wordt.· Men respecteert u. U heeft zichtbaar alles onder controle. U staat open voor de mening van anderen, en gaat kritiek niet uit de weg.· U pakt problemen aan en hakt knopen door. Ook als die moeilijk zijn. Daarbij laat u mensen in hun waarde. Als u afscheid van hen moet nemen, doet u dit netjes.· U bent ook maar een mens. Moeilijke beslissingen roepen ook bij u emoties op. Hoe nuchter u door de bank genomen ook bent, u verbergt deze niet.Te verAls u al ‘te ver’ bent gegaan, dan staat u voor de moeilijke taak om afstand te nemen. Dit kan niet van de ene op de andere dag. Dat zou te veel opvallen en leidt tot een krampachtige verhouding tussen u en uw medewerkers. Maar soms kan het niet anders. Als u in financiële moeilijkheden verkeert, bent u niet in de gelegenheid om eerst afstand te nemen en dan pas maatregelen te treffen. In dat geval zit er maar één ding op: door de zure appel heen bijten.

Ontslag

Informatie over ontslag en alles wat daarmee samenhangt kunt u krijgen bij uw bedrijfsvereniging, het arbeidsbureau (het CWI) en de Kamer van Koophandel. Tevens kunt u terecht op www.zibb.nl/ondernemen. Daarnaast beschikt uw accountant over informatie.