artikel

Bloemkoolfritters met sesam

Horeca

Ingrediënten voor 2 personen:
1/2 kleine bloemkool
75 g bloem + 3 eetlepels extra
1 ei
circa 1 dl bier of koolzuurhoudend
mineraalwater
zout
(versgemalen) peper
50 gram sesamzaad
frituurolie

Bloemkoolfritters met sesam

Bereidingswijze:
Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in kleine roosjes. (Blancheer de bloemkoolroosjes indien gewenst in ruim kokend water met iets zout en dep ze daarna droog).

Zeef 75 gram bloem boven een kom en maak een kuiltje in het midden. Klop het ei los, bewaar de helft, en schenk de andere helft in het kuiltje, schenk het bier (of water) erbij en roer alles snel tot een glad beslag.

Verhit de frituurolie tot circa 180 graden C. Zeef in een diep bord de rest van de bloem en meng er zout en peper door. Doe het sesamzaad op een ander diep bord. Wentel met behulp van een (vlees)vork de bloemkoolroosjes eerst door bloem en dan door beslag. Frituur ze met enkele stuks tegelijk in 3 à 4 minuten goudbruin en krokant. Keer ze halverwege.

Neem ze uit de hete olie, wentel ze door sesamzaad en laat de fritters uitlekken op keukenpapier. Lekker in plaats van vlees.