artikel

Borchj

Horeca

Borchj is de bekendste Russische soep. Een stevige, mag je wel zeggen, die bovendien een bodempje nodig heeft. Want, zo zegt men in Rusland, je hoeft niet te drinken, maar als je Borchj eet moet je eerst een borrel nemen.

Borchj

Er zijn wel twintig verschillende Borchj-recepten. Ingrediënten die er echter altijd in zitten, zijn bieten, tomaten, uien, wortels, kruiden en meestal aardappels. En natuurlijk altijd vlees, liefst veel. In de Oekraïne doen ze er bovendien boontjes en gebakken spek in. En in andere Sovjetstaten voegt men ook wel paddestoelen toe.

Kenmerkend voor Borchj is de rode kleur, afkomstig van de bieten. Die bieten vind je echter in de soep niet terug omdat bieten glazig worden als je ze lang kookt, en bovendien zijn ze geraspt.

De Russische Borchj wordt altijd geserveerd met een lepel zure room. Echte Russische zure room maak je door yoghurt te mengen met slagroom, in een verhouding van 3 op 1.

Ingrediënten voor circa 20 personen:

  • 1,5 kg rundvlees (soepvlees)
  • 3 à 4 grote aardappels
  • 1 spitskool
  • 1 grote wortel
  • 1,5 paprika
  • 2 à 3 rode bieten
  • 1 ui
  • gedroogde peterselie
  • 1,5 blikje tomatenpuree
  • 2 à 3 eetlepels tomatenketchup
  • zout
  • margarine
  • laurierbladeren
  • verse bieslook
  • zure room

Bereiding:

Trek bouillon van het vlees. Snijd de aardappels in kleine blokjes en voeg die toe aan de bouillon. Snijd de spitskool in fijne reepjes en voeg ook die aan de bouillon toe. Laat het geheel enige tijd pruttelen.

Snijd de ui aan kleine blokjes. Rasp de wortel en de bieten. Snijd de paprika in dunne reepjes. Bak de ui aan in margarine. Voeg daarna de geraspte wortel, bieten en paprikareepjes toe. Roer het geheel door elkaar en laat nog even bakken.

Voeg de tomatenpuree en tomatenketchup toe en doe het geheel in de bouillon. Voeg er tevens een paar laurierbladeren en gedroogde peterselie bij.

Serveer de soep met verse bieslook (of peterselie of dille) en zure room.

Kenmerkend voor Borchj is de rode kleur, die afkomstig is van de bieten.

Vooraf een borrel en serveren met zure room.