artikel

Bosbessen (of blauwe bessen)

Horeca

Bosbessen of blauwe bessen, zoals de geteelde bosbessen worden genoemd, behoren tot de lekkerste vruchten die men kan eten. Oorspronkelijk werden ze gekweekt als pure delicatesse, maar het toepassingsgebied in de keuken is ondertussen bijna onbeperkt. Maar bosbessen zijn bovenal zeer gezond. Ze bevatten met name veel vitamine A, B en C. OP druiven na bezitten ze ook het hoogste energie- en koolhydratengehalte van alle gekweekte vruchten.

Zowel de blauwe-zwarte vruchten als de blaadjes van de bosbessenplant zijn in de volksgeneeskunde al eeuwenlang volop gebuikt. Uit de literatuur blijken diverse toepassingen welke onder meer verklaard worden door de inhoudstoffen van de Blauwe Bes. Van ziekten en kwalen wordt algemeen aangenomen dat deze worden veroorzaakt door de vrij radicalen in ons lichaam. Deze ontstaan bij de diverse stofwisselingsprocessen zoals het afbreken van voedsel. Van deze vrije radicalen is bekend dat deze door antioxidantia worden geneutraliseerd. In het algemeen komen deze antioxidantia in groenten en fruit voor.

De blauwe bessen groeien op de fijne zand- en veengronden van het Bourgondische zuiden van het land. Als kleine trosjes groeien ze aan het hout van de struiken. Als de struiken gaan bloeien, gebruiken de telers van de blauwe bes vaak bijen en hommels om de bestuiving te realiseren. Het blauwe fruit wordt vanaf april tot eind september geoogst. Maar pas vanaf begin juli komt de blauwe bes rechtstreeks van het land. De bessen die vlak na Pasen in de winkel liggen, zijn afkomstig uit de kassen. De blauwe bes vindt u in de koeling van uw supermarkt. En u herkent ze aan het prachtige, lichtblauwe ‘waslaagje’ dat ruimschoots op de bes aanwezig moet zijn. Dit waslaagje is een soort keurmerk voor kwaliteit en versheid.

Wanneer zijn blauwe bessen verkrijgbaar?
In Nederland begint de pluk van blauwe bessen reeds rond Pasen. Een aantal telers heeft namelijk struiken in kassen staan, die door het warmere en beschermde klimaat rond half april plukrijpe blauwe bessen leveren. Vanaf eind juni tot eind september worden de vruchten uit de buitenteelten geoogst. Blauwe bessen rijpen niet als rode of zwarte bessen allemaal te gelijk aan een tros, maar ze moeten 3 – 5 keer ‘doorgeplukt’ worden. Dit noemt men ‘volgende rijpe’ . Zo kan van een blauwe bessen struik over een periode van 4 – 5 weken het heerlijke blauwe fruit geoogst worden. Om de periode van juli tot september te overbruggen, heeft men verschillende variëteiten aangeplant: heel vroeg tot heel laat rijpende soorten.

Voedingswaarde en gezondheidswaarde van verse Blauwe bessen (100 gram)Kcal 60
Eiwit 1gram
Vet 0 gram
Koolhydraten 11 gram
Calcium 8,6 mg
IJzer 0,3 mg
Vitamine B1 0,02 mg
Vitamine B2 0,03 mg
Vitamine C 7,4 mg
ORAC vers (1) 14-16 _mol TE/ gr bbes
ORAC per 100 gram 3000-2400
ORAC droog gewicht 63-282 _mol TE/ gr bbes DS
(1) ORAC=Oxygen Radical Absorbance Capacity is een methode voor het vaststellen van de antioxidatiewaarde. De dagelijkse waarde aan ORAC voor een goede bescherming zou 3000-3500 moeten zijn

Bereiding en houdbaarheid
Blauwe bessen kunt u tijdens het seizoen bereiden of invriezen. De bessen zijn ongeveer drie dagen houdbaar door ze uitgespreid op een bord in de koelkast te bewaren, bij voorkeur in de groentelade. Was de bessen even voordat u ze gaat gebruiken.

Waarmee kunt U blauwe bessen goed combineren?
Er zijn verschillende vaak beproefde combinaties bekend: o.a. een beetje citroensap of vanillesuiker gebruiken bij het makken van jam. Of een mengeling van blauwe bessen met rabarber of pruimen of frambozen geeft een heerlijk frisse confituur. Als men minder suiker gebruikt, heeft men een prima sausje voor over het ijs, onder de yoghurt of vla. Een mix van blauwe bessen met vers zomerfruit, een toefje slagroom of een bolletjes vanille-ijs zorgt voor een perfecte afkoeling op hete zomerdagen.

Onderstaand een aantal recepten met bosbessen

het blauwe wonder

koude blauwe bessensoep

blueberry muffins

blauwe bessen crisp

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels