artikel

Brood erbij

Horeca

Brood is een vaste waarde aan tafel, maar gewoon wit stokbrood is niet meer genoeg. Er gaan steeds meer toevoegingen in brood. Aan restauranteurs en koks de uitdaging al dat brood te combineren met gerechten.

Brood erbij

Trends

  • Middenklassensegment: extra ingrediënten en kruiden als smaakmakers.
  • Topsegment: pure smaken.
  • Gezonde en voedzame grondstoffen.
  • Kleinere broodjes.

Tien afbaktips:

  • Vries ontdooid brood nooit opnieuw in, om uitdrogen te voorkomen.
  • Verwarm de oven goed voor. Geef aan het begin van het bakproces zo mogelijk even stoom.
  • Probeer uit bij welke temperatuur en tijd uw oven het beste resultaat geeft.
  • Bak het brood ontdooid af.
  • Bak bij voorkeur af op rekken in plaats van platen. Dat zorgt voor een bruine kleur rondom het brood.
  • Leg niet te veel brood in een keer in de oven. Bij ‘overbelading’ zakt de temperatuur en komt de warmte niet bij alle broodjes.
  • Bak brood liever te lang dan te kort. Zorg dat het een mooi korste krijgt.
  • Bak brood waarin rogge is verwerkt van te voren goed af. Serveer koud.
  • Laat afgebakken brood afkoelen op een rek en goed uitwasemen.
  • Stort warm brood nooit een gesloten bak of mand: de warmte kan niet weg en het brood wordt slape.

Vijf serveertips:

  • Serveer brood niet te warm, want dat gaat de gast te zwaar op de maag liggen. Houd een temperatuur aan van 30ºC. Bak brood tijdens de mise-en-place af en doe het vlak voor serveren even in de grill of onder de salamander.
  • Ook voor het snijden van brood gelt: zorg dat het is afgekoeld en gebruik een kartelmes.
  • Serveer brood niet te vroeg: gasten raken dan snel verzadigd.
  • Overweeg om brood tot en met het hoofdgerecht op tafel te laten staan.
  • Ook bij het dessert is brood te serveren. Denk aan broden met zoete kruiden en suikerbrood. Stem uw keuze af op de ingrediënten in het nagerecht.