artikel

Brood, wat zit daar in?

Horeca

De functie van de ingrediënten van brood.

Voedingsvezels.
Deze zorgen voor een goede darmwerking en stoelgang. Ze verminderen de kans op darmklachten en hart- en vaatziekten.
Brood levert 31 procent van de dagelijkse inname van voedingsvezel.

Jodium.
Brood levert ook jodium. Dit is noodzakelijk voor een goede schildklierfunctie. Brood levert 50 procent van de dagelijkse inname van jodium.

Magnesium
Dit is belangrijk voor botopbouw en het samentrekken van spieren, zoals de hartspier. Brood levert 20 procent van de dagelijkse inname van magnesium.

IJzer
Dit mineraal is onmisbaar voor een juiste bloedsamenstelling. Te weinig ijzer in de voeding kan bijvoorbeeld leiden tot bloedarmoede. Brood levert 22 procent van de dagelijkse inname van ijzer.

Koper
Koper is nodig voor de vorming van bloed. Als onderdeel van enzymen zorgt koper voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Brood levert 21 procent van de dagelijkse inname van koper.

Foliumzuur
Dit helpt een open ruggetje bij ongeboren kinderen voorkomen. Zwangere vrouwen wordt daarom geadviseerd extra foliumzuur in te nemen tijdens de zwangerschap. Foliumzuur is tevens van belang bij het terugdringen van hart- en vaatziekten. Brood levert 20 procent van de dagelijkse inname van foliumzuur.

Vitamine B1
Dit is onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam. Ook belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel. Brood levert 15 procent van de dagelijkse inname van vitamine B1.

Vitamine B6
Bij de eiwitstofwisseling is de aanwezigheid van deze vitamine noodzakelijk. Brood levert 13 procent van de dagelijkse inname van vitamine B6.

Seleen
Seleen vormt een onderdeel van een enzym dat vooral werkzaam is in de lever en in rode bloedlichaampjes. Als anti-oxidant speelt het een rol bij het in stand houden van de celwanden. Mogelijk speelt seleen zelfs een rol in de voorkoming van kanker. Brood levert 13 procent van de dagelijkse inname van seleen.

Zink
Dit is een onderdeel van veel enzymen, die betrokken zijn bij processen als de opbouw van eiwitten. Brood levert 15 procent van de dagelijkse inname van zink.

Deze gegevens zijn afkomstig van het Voorlichtingsbureau Brood

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels