artikel

Café Kandinsky

Horeca

Een bierkaart waarop tweehonderd verschillende bieren staan. Acht bieren van de tap: vier vaste, drie wisselvaten en een bier van de maand. Het is duidelijk. Kandinsky, gelegen aan de rand van het uitgaanscentrum in Tilburg, is een echt biercafé.

Louis van Bergen en Fred Boers zijn de gastheren van het etablissement waar geproefd, gepraat en geborreld word. Louis is de veteraan van de twee. Hij zit al dertig jaar in het vak. Hoe houd je het vol? ‘Met mensen omgaan blijft echt het allerleukste. En daarnaast het bier. Dat is een prachtig product dat het nog steeds verdient om goed over het voetlicht te worden gebracht. Daar werken we graag aan mee.’ Kandinsky is vernoemd naar de beroemde Russische abstract schilder Wassily Kandinsky (1866-1944). Louis en Fred hebben, naar een recept van stamgast en amateur-brouwer Dennis Groothuis, het Kandinksy-bier (8,3 procent) laten brouwen. Daarbij is onder meer gebruikt gemaakt van dadels, een verrassend ingrediënt.

Kandinsky is iedere dag vanaf 15.00 uur geopend. Het is een rustig café met een gemoedelijke sfeer. De communicatie tussen gasten onderling is erg belangrijk. Er wordt muziek gedraaid maar altijd op een laag volume. ‘We zijn geen feestcafé en zullen dat nooit worden’, zeggen Louis en Fred. Naast het uitgebreide bierassortiment zijn ook kleine hapjes verkrijgbaar. Het plateau Kandinsky is bijzonder in trek omdat het goed past bij de speciaalbieren. Het bestaat uit diverse trappisten en abdijkazen, naast wat vlees en worst. Een bittergarnituurtje en zelfgemaakte soep completeren de mini-kaart. Medewerkers moeten een flinke dosis kennis van bier hebben. Ze worden op dat vlak bijgespijkerd door de eigenaren. Het klantenbestand is divers, hoewel het accent ligt op oudere doelgroepen die geïnteresseerd zijn in speciaalbier en die houden van een goed gesprek. Jongeren kiezen voor andersoortige cafés in het uitgaanscentrum.

De inrichting van het café is lichtbruin te noemen. In de aankleding van de zaak hangen tal van reclameborden die naar bijzondere biermerken verwijzen. Toen Louis het cafe bijna tien jaar geleden overnam was het ‘een verlopen tent in een achterafstraatje’. Met veel toewijding zijn de exploitanten erin geslaagd een eigen publiek op te bouwen. Kandinsky is lid van de Alliantie van Biertapperijen, een vrijwillig samenwerkingsverband van gerenommeerde biercafés in Nederland. ‘De mensen die bij ons te gast zijn maken een bewuste keuze om hier te komen’, lichten Fred en Louis toe. Dat blijkt uit wat de klanten drinken. In de weekeinden wordt er meer speciaalbier geconsumeerd dan pils. Evenementen organiseert Kandinsky ook. De Belgische bierweek in november is een drukbezochte activiteit. In maart vinden de ‘Nederlandsche bierdagen’ plaats. En elke zondagmiddag kan voor tien gulden van vijf verschillende bieren worden geproefd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels