artikel

Café The Beefeater

Horeca

Café The Beefeater is onderdeel van het bekende Hotel De Jonge in Assen. De Engelse pub is naast het hotel gelegen in het centrum van de Drentse hoofdstad. De pub trekt in het weekeinde veel jongeren die van stevig uitgaan houden. Ronald Obbes is met de bekende Assense horecaondernemer Paul van der Linden eigenaar van The Beefeater.

Mocht er een prijs bestaan voor het meest originele huisorgaan van een café, dan zou de The Beefeater Times hoge ogen gooien. Een citaat: ‘Een aantal vaste werknemers bij café The Beefeater is sinds kort officieel gecertificeerd. Zij ontvingen een getuigschrift van een speciaal daarvoor ingestelde ballotagecommissie. De certificering is een initiatief van de Vakbond van Vaste Klanten van Café The Beefeater (VVKCDB). Maar dit initiatief is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.’

Vervolgens worden de kolommen gevuld met het weerleggen van de aantijgingen dat het de VVKCDB uitsluitend te doen is om de hapjes en de drankjes waarmee de huldigingen gepaard gaan. Dat het onregelmatig verschijnende periodiek gemaakt door stamgasten niet flauw uitpakt, komt omdat het goed geschreven is: droge humor over sappige onderwerpen. Het tekent misschien de sfeer binnen The Beefeater. Ooit neergezet als eetcafé; maar omdat dat in Assen niet echt wilde lukken veranderd in een feestcafé. Althans in het weekeinde, als het volume van de muziek omhoog gaat, de beats-per-minute toenemen en op de begane grond en de eerste verdieping zo’n 500 deinende bezoekers staan. Doordeweeks wordt de pub vooral bezocht door stamgasten die met het geluid van Golden Oldies op de achtergrond een Guinness, Murphy’s, Leffe, Palm of Kilkenny bestellen.

De inrichting is tamelijk basic, erkent Ronald Obbes. ‘Het meubilair moet tegen een stootje kunnen en heeft inderdaad een stootje gehad. Het wil er hier in de weekeinden nogal eens stevig aan toe gaan. Dit is Assen he, een stad zonder universiteit en met heel weinig HBO-studenten.’Huisregels zijn in Assen geen overbodige luxe. Onder de 16 jaar wordt niet geschonken, blowen is taboe en wapens zijn helemaal uit den boze. Een eigen beveiligingsdienst zorgt dat de gemoederen niet al te verhit raken. En dat het gezellig is, blijkt uit The Beefeater Times en de vragenrubriek Schrijf het aan Paulien. Paulien is of was een medewerkster van de pub, blijkbaar een zeer aantrekkelijke. Klanten mochten haar vragen stellen waarop Paulien ongezouten antwoordde. ‘Lieve Paulien. Ik krijg regelmatig een gratis drankje van je. Is dit misschien eens stille hint?’ Afzender: Willem L. te Bovensmilde. ‘Lieve Willem. Dat is het zeker. Zo hoop ik dat je sneller dronken wordt en dus sneller vertrekt.’ Paulien.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels