artikel

Chocoladesoufflé

Horeca

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 180 gram pure chocolade, gehakt
  • 150 ml slagroom
  • 3 grote eieren, gesplitst
  • 2 eetlepels cognac
  • 2 grote eiwitten
  • ca. 1 eetlepel zachte boter, voor de souffléschaaltjes
  • 3 eetlepels kristalsuiker, plus extra voor de souffléschaaltjes
  • poedersuiker, voor het bestuiven

Bereidingswijze:
Bestrijk de souffléschaaltjes met wat gesmolten boter en bestrooi ze gelijkmatig met suiker. Zet de schaaltjes op een bakplaat of in een braadslede.

Verwarm de chocolade samen met de room in een steelpan met zware bodem boven laag vuur; roer geregeld tot de chocolade gesmolten en glas is. Haal het chocolademengsel van het vuur en klop eerst de dooiers er een voor een door en dan de cognac. Zet het mengsel afgedekt 2 uur weg.

Klop de vijf eiwitten met een mixer in een schone, vetvrije kom tot stijven pieken. Klop de kristalsuiker er langzaam door tot er een glazend, dik schuin ontstaat. Het chocolademengsel met warm aanvoelen op de vinger, dus verwarm het eventueel weer. Schep met een grote metalen lepel wat schuin bij het chocolademengsel en meng goed. Zo wordt het mengsel luchtiger, waardoor de rest van het schuim er beter door te scheppen is. Schenk het chocolademengsel op het resterende schuim en schep beide mengsels door elkaar.

Schep of giet het mengsel in de voorbereide souffléschaaltjes; vul ze tot net onder de rang. Bak de soufflés 8-10 minuten in een voorverwarmde oven op 220ºC tot ze net stevig zijn; het midden moet nog zacht zijn en trillen als u voorzichtig schudt. Bestrooi de soufflés met poedersuiker en serveer ze meteen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels