artikel

Convenience ambachtelijk bereid

Horeca

ConforTable is een nieuw convenienceproduct van Van Olphen Viande Select uit Rijen.Met dit merk serveert de horeca gerechten zonder dat er een kok aan te pas komt. Het gaat om geportioneerde maaltijdcomponenten van gegaard vlees, vis, wild en gevogelte met een saus. Het eetcafé is de belangrijkste doelgroep.

Convenience ambachtelijk bereid

Met ConforTable slaat Van Olphen Viande Select een nieuwe weg in. Naast leverancier van vers vlees en wild voor horeca en grootverbruik is er sinds twee jaar de productie van ambachtelijk bereide maaltijdcomponenten in het bedrijf van de broers Roger en Ton van Olphen.

Het slagersvak zit de Brabantse familie al eeuwen in het bloed. De verre voorouders zijn ‘den eersten vleeschhouwers in Breda’. En 70 jaar geleden vestigt opa Van Olphen zich met een slagerswinkel in Tilburg. In 1996 betrekt het bedrijf met inmiddels 50 werknemers het modern ingerichte pand aan de Europalaan in Rijen, waar het vlees volgens de nieuwste hygiëne-eisen wordt bewerkt en verpakt.

De lijn ConforTable bestaat uit circa 30 maaltijdcomponenten, maar wordt continu uitgebreid. Het assortiment varieert van een eenvoudige gehaktbal in jus tot een varkenshaasje in champignonroomsaus, Victoriabaars in tomatenkruidensaus, zalm in een lente-ui-roomsaus, speenvarkenkoteletjes in honingsaus of saté van kalkoenvlees, om er een paar op te noemen. Koks maken een gerecht compleet door er frites, aardappelen, pasta of rijst bij te serveren.

Het product zit in een vacuümzak en wordt diepvries aangeleverd. Opwarmen in een bainmarie of steamer is voldoende. ‘Ideaal is de Booster van Leventi, die supersnel gerechten regenereert. De zak gaat bevroren en al de Booster in, die speciaal daarop ontwikkeld is’, vertelt Roger van Olphen. ‘Zelfs de sauzen komen er netjes uit. Ze worden vers gemaakt met kruiden en traditionele ingrediënten. In een Brabantse hazenpeper bijvoorbeeld zijn o.a. ontbijtspekblokjes, peperkoek, chocolade, uien en Grimbergen bier verwerkt. En in een portsaus gaat echte port.’

Rendement
Volgens Roger van Olphen is ConforTable een logisch gevolg van ontwikkelingen in de markt. Arbeid wordt steeds duurder en het is moeilijk om aan goeie koks te komen. ‘Met onze gegaarde producten serveer je maaltijden zonder per se een geschoolde kok in dienst te hebben. Een kleine keuken met weinig apparatuur volstaat. De belangrijkste voordelen zijn de constante kwaliteit, het rendement en de beheersbaarheid van de kosten. Je weet precies voor welk bedrag je inkoopt, hoeveel marge je nodig hebt. Voorgecalculeerd is gelijk aan nagecalculeerd. En pieken zijn gemakkelijker op te vangen.’

Voor buffetrestaurants, eetcafés en andere laagdrempelige horecabedrijven is ConforTable het meest geschikt. Patrick van Asch van café Bruxelles in Breda was een van de eersten die met ConforTable ging werken. Hoe z’n ervaringen zijn? ‘De kwaliteit komt overeen met wat ik wil serveren. Regelmatig bespreek ik de receptuur met Van Olphen; soms passen ze hier en daar wat aan. Dat ik met kant-en-klare producten werk, hang ik natuurlijk niet aan de grote klok. Het merendeel van de gasten heeft ’t niet eens in de gaten’, aldus de uitbater. Hoofdgerechten staan bij hem vanaf €9,- op de kaart. Elke maandagavond serveert Van Asch voor €4,54 ‘stadshappen voor studenten’, ingekocht bij Van Olphen.

De specialist in gegaarde producten levert rechtstreeks aan de horeca, maar ook via enkele groothandels. Op de Horeca Vakbeurs Brabant (20 t/m 23 oktober) in Den Bosch is de firma present met een aparte stand voor ConforTable. Horecaondernemers kunnen hier zelf proeven hoe het convenienceproduct smaakt.Voor informatie: Van Olphen Viande Select, Rijen. Tel. (0161) 22 75 60. www.olphen.nl.

Met ConforTable slaat Van Olphen Viande Select een nieuwe weg in. Naast leverancier van vers vlees en wild voor horeca en grootverbruik is er sinds twee jaar de productie van ambachtelijk bereide maaltijdcomponenten in het bedrijf van de broers Roger en Ton van Olphen.

Het slagersvak zit de Brabantse familie al eeuwen in het bloed. De verre voorouders zijn ‘den eersten vleeschhouwers in Breda’. En 70 jaar geleden vestigt opa Van Olphen zich met een slagerswinkel in Tilburg. In 1996 betrekt het bedrijf met inmiddels 50 werknemers het modern ingerichte pand aan de Europalaan in Rijen, waar het vlees volgens de nieuwste hygiëne-eisen wordt bewerkt en verpakt.

De lijn ConforTable bestaat uit circa 30 maaltijdcomponenten, maar wordt continu uitgebreid. Het assortiment varieert van een eenvoudige gehaktbal in jus tot een varkenshaasje in champignonroomsaus, Victoriabaars in tomatenkruidensaus, zalm in een lente-ui-roomsaus, speenvarkenkoteletjes in honingsaus of saté van kalkoenvlees, om er een paar op te noemen. Koks maken een gerecht compleet door er frites, aardappelen, pasta of rijst bij te serveren.

Het product zit in een vacuümzak en wordt diepvries aangeleverd. Opwarmen in een bainmarie of steamer is voldoende. ‘Ideaal is de Booster van Leventi, die supersnel gerechten regenereert. De zak gaat bevroren en al de Booster in, die speciaal daarop ontwikkeld is’, vertelt Roger van Olphen. ‘Zelfs de sauzen komen er netjes uit. Ze worden vers gemaakt met kruiden en traditionele ingrediënten. In een Brabantse hazenpeper bijvoorbeeld zijn o.a. ontbijtspekblokjes, peperkoek, chocolade, uien en Grimbergen bier verwerkt. En in een portsaus gaat echte port.’

Rendement
Volgens Roger van Olphen is ConforTable een logisch gevolg van ontwikkelingen in de markt. Arbeid wordt steeds duurder en het is moeilijk om aan goeie koks te komen. ‘Met onze gegaarde producten serveer je maaltijden zonder per se een geschoolde kok in dienst te hebben. Een kleine keuken met weinig apparatuur volstaat. De belangrijkste voordelen zijn de constante kwaliteit, het rendement en de beheersbaarheid van de kosten. Je weet precies voor welk bedrag je inkoopt, hoeveel marge je nodig hebt. Voorgecalculeerd is gelijk aan nagecalculeerd. En pieken zijn gemakkelijker op te vangen.’

Voor buffetrestaurants, eetcafés en andere laagdrempelige horecabedrijven is ConforTable het meest geschikt. Patrick van Asch van café Bruxelles in Breda was een van de eersten die met ConforTable ging werken. Hoe z’n ervaringen zijn? ‘De kwaliteit komt overeen met wat ik wil serveren. Regelmatig bespreek ik de receptuur met Van Olphen; soms passen ze hier en daar wat aan. Dat ik met kant-en-klare producten werk, hang ik natuurlijk niet aan de grote klok. Het merendeel van de gasten heeft ’t niet eens in de gaten’, aldus de uitbater. Hoofdgerechten staan bij hem vanaf €9,- op de kaart. Elke maandagavond serveert Van Asch voor €4,54 ‘stadshappen voor studenten’, ingekocht bij Van Olphen.

De specialist in gegaarde producten levert rechtstreeks aan de horeca, maar ook via enkele groothandels. Op de Horeca Vakbeurs Brabant (20 t/m 23 oktober) in Den Bosch is de firma present met een aparte stand voor ConforTable. Horecaondernemers kunnen hier zelf proeven hoe het convenienceproduct smaakt.Voor informatie: Van Olphen Viande Select, Rijen. Tel. (0161) 22 75 60. www.olphen.nl.