artikel

Donkerrood van donkerblauw

Horeca

Zijn vruchten zijn uitgesproken donker, en zijn wijn is dat ook. Het betreft de blaufränkisch, een van Oostenrijks belangrijkste druiven. Hij rijpt vrij laat en is daarom vooral geschikt voor regio’s met een warme, droge herfst.

Donkerrood van donkerblauw

Pas laat in het seizoen – half tot soms eind oktober – hebben zijn vruchten voldoende suiker om te worden geplukt. Vandaar dat blaufränkisch perfect gedijt in Burgenland, dat een mooi naseizoen kent en waar zich ruim 90 procent van de Oostenrijkse aanplant bevindt. Er bestaat daar zelfs een subgebied met de naam Blaufränkischland.

De druiven van blaufränkisch lijken op die van cabernet sauvignon, omdat ze vrij klein zijn en een dikke schil hebben. Tegelijk geven ze goede zuren, goede tannines en zo veel fruit dat men dit ras lange tijd voor een variant van de Beaujolais-druif gamay heeft aangezien. In Bulgarije noemt men hem af en toe zelfs gamé.

Het fruit geeft een Blaufränkisch al in zijn jeugd veel charme, de zuren maken hem levendig, en dankzij de tannines kan hij desgewenst op vat worden gelagerd. Zijn aroma doet meestal denken aan bessen (waaronder cassis) en zwarte vruchten, met wat drop, laurier en soms een hint van bladgroen.

Na een proeverij van vijftien soorten in Blaufränkischland noteerde ik: ‘wat zijn structuur betreft doet een Blaufränkisch vaak denken aan een Cabernet Sauvignon, wat zijn aroma betreft aan een Merlot’. En dat is geen gering compliment. Twee aantrekkelijke, hier verkrijgbare voorbeelden zijn de Blaufränkisch 2002 van Heinrich (€8,15) en de 2001 van de coöperatie Vereinte Winzer Blaufränkischland (€5,26).
Imperial Wijnkoperij, tel. (030) 229 46 58, fax (030) 225 29 77.

Pas laat in het seizoen – half tot soms eind oktober – hebben zijn vruchten voldoende suiker om te worden geplukt. Vandaar dat blaufränkisch perfect gedijt in Burgenland, dat een mooi naseizoen kent en waar zich ruim 90 procent van de Oostenrijkse aanplant bevindt. Er bestaat daar zelfs een subgebied met de naam Blaufränkischland.

De druiven van blaufränkisch lijken op die van cabernet sauvignon, omdat ze vrij klein zijn en een dikke schil hebben. Tegelijk geven ze goede zuren, goede tannines en zo veel fruit dat men dit ras lange tijd voor een variant van de Beaujolais-druif gamay heeft aangezien. In Bulgarije noemt men hem af en toe zelfs gamé.

Het fruit geeft een Blaufränkisch al in zijn jeugd veel charme, de zuren maken hem levendig, en dankzij de tannines kan hij desgewenst op vat worden gelagerd. Zijn aroma doet meestal denken aan bessen (waaronder cassis) en zwarte vruchten, met wat drop, laurier en soms een hint van bladgroen.

Na een proeverij van vijftien soorten in Blaufränkischland noteerde ik: ‘wat zijn structuur betreft doet een Blaufränkisch vaak denken aan een Cabernet Sauvignon, wat zijn aroma betreft aan een Merlot’. En dat is geen gering compliment. Twee aantrekkelijke, hier verkrijgbare voorbeelden zijn de Blaufränkisch 2002 van Heinrich (€8,15) en de 2001 van de coöperatie Vereinte Winzer Blaufränkischland (€5,26).
Imperial Wijnkoperij, tel. (030) 229 46 58, fax (030) 225 29 77.