artikel

Erik van Dijk

Horeca

Chef-kok Erik van Dijk van Golden Tulip Residence Victoria kookte nog niet zo lang geleden voor Kofi Anan en 27 Afrikaanse presidenten. Tijdens een conferentie in De Tanzaniaanse hoofdstad Dar es Salaam. En dat terwijl hij een paar geleden de buik helemaal vol had van het kookvak. Hij leerde daarna chef-kok Peter Keijzer van Kasteel Montfoort kennen en bloeide helemaal op. Deze week zijn verhaal in Talent van de Week.

Opleiding?
Streekschool en daarna diverse gespecialiseerde opleidingen.

Horecadebuut?
Op Kasteel Montfoort, als leerling kok. Onder de vleugels van chefkok Peter Keijzer.

Beste leermeester?
Niet specifiek één leermeester. Van alle bedrijven waar je hebt gewerkt, neem je indrukken van leermeesters mee. Om een paar leermeesters te noemen: Peter Keijzer, Ron Blauwboer en Engelsman Martin Boul.

Inspiratie?
Vakbladen, internet, collega’s. En werken met jonge mensen , zij hebben vaak een frisse kijk op zaken. Ik verzamel kookboeken, dus daar haal ik ook veel inspiratie uit. Laats nog een prachtig kookboek met Aziatische gerechten gekocht in Tanzania.

Droomgerecht?
Niet specifiek een gerecht, maar vooral mooie vis heeft mijn voorkeur.

Medium om horecakennis te verbeteren?
Vakbladen, internet, collega’s, beurzen en school.

Werkt het liefst bij?
Werk momenteel in een fantastisch bedrijf, Residence Victoria.

Ergernis op je werkplek?
Mensen die het zogenaamd allemaal al weten.

Belangrijkste horecagebeurtenis?
Koken voor de heer Kofi Anan en 27 Afrikaanse presidenten. In 9 dagen voor vijfhonderd gasten gekookt op een conferentie. Prachtig.

Als je iets over zou mogen doen, wat zou dat dan zijn?
Niks!

Zwakste punt?
Meer dingen uit handen geven.

Beste horecabeslissing ooit?
Na een bepaalde periode mijn liefde voor het vak terug vond bij een oude chef, die voor zichzelf was begonnen. Was het na twee vervelende ervaringen even kwijt. Afspraken werden niet nagekomen, zodat ik even de buik vol had van restaurant. Via Peter Keijzer kreeg ik mijn liefde voor koken weer terug.

Spijt?
Er zijn altijd zaken waar je op terugkijkt en dan denkt: had ik maar… Maar dat is je leerschool. Nee, echt spijt van dingen heb ik niet.

Allerliefste bezit in de keuken?
Echt een voorwerp op het werk heb ik niet, maar onze nieuwe keuken is top.

Welk misverstand bestaat er over jou?
Door mijn postuur zijn mensen zonder mij te kennen gauw geneigd een oordeel te vellen.

Grootste leugen over jou?
Dat ik chagrijnig word, als ik niet eet.

Over tien jaar….
Een goede managementfunctie binnen de groep waar ik nu werk en het begeleiden en opleiden van talenten van de toekomst.

Als ik ‘s ochtends naar mijn werk ga denk ik…..
Daar gaan we weer!!!!